image
Sursa foto: cnn.com

Donald Trump începe, luni, o controversată vizită de stat în Marea Britanie

Donald și Melania Trump sunt așteptați, luni dimineață, să ajungă în Marea Britanie pentru a începe o vizită de stat extrem de controversată care are loc într-o perioadă în care Regatul Unit se confruntă cu probleme politice.

Președintele american Donald Trump va sosi în Marea Britanie în dimineața zilei de luni pentru o vizită oficială de trei zile. Avionul președintelui est așteptat să aterizeze pe aeroportul Stansted la ora locală 9.00 (11.00 ora României).

În cursul serii cuplul prezidențial va participa la un banchet de stat organizat de regină la Palatul Buckingham. La dineu vor participa prințul William și Kate Middleton, dar prințul Harry și Meghan Markle nu vor asista invocând faptul că stau cu copilul lor nou-născut. Pe tot parcursul vizitei de stat în principalele orașe din Marea Britanie sunt planificate proteste ale celor care nu doresc ca Regatul Unit să aibă legături cu Trump.

Astfel de proteste urmează să aibă loc în Londra, Manchester, Belfast, Birmingham și Nottingham. Înaintea vizitei sale, președintele Trump a declarat pentru The Sun că îl sprijină pe Boris Johnson să preia președinția Partidului Conservator și să devină premier al Marii Britanii. De asemenea, el a declarat că liderul partidului Brexit, Nigel Farage, ar trebui să fie implicat în negocierile pe care guvernul le va purta pentru ieșirea din UE. Liderul de la Casa Albă a adăugat și că susține un Brexit fără acord.

Luni, președintele va face un tur al Westminster Abbey și va fi primit la ceai de prințul Charles și ducesa de Cornwall. Pe parcursul celor trei zile, Trump și soția sa vor sta la reședința ambasadorului american Winfield House, lângă Parcul Regent din centrul Londrei. Marți dimineață, președintele Trump și prim-ministrul Theresa May vor participa la un mic dejun de lucru la Palatul St James.

Alături de cei doi lideri, la eveniment vor participa și oameni de afaceri proeminenți precum CEO-ul Barclays, Jes Staley, directorul executiv al GlaxoSmithKline, Emma Walmsley, președintele BAE Systems, Sir Roger Carr, și John Pettigrew, de la National Grid, scrie BBC News. În continuarea programului de marți, președintele american va merge la Downing Street 10 pentru o întâlnire privată cu premierul Theresa May, iar apoi vor susține o conferință de presă comună, scrie libertatea.ro.

Printre subiectele pe care cei doi le vor dezbate se numără problema schimbărilor climatice. Miercuri, președintele Trump va vizita Portsmouth pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a D-Day, așa cum este cunoscută Debarcarea din Normandia (6 iunie 1944), un moment cheie în victoria înregistrată de Aliați împotriva naziștilor. De acolo, cuplul prezidențial va pleca spre Irlanda, pentru a se întâlni cu premierul irlandez Leo Varadkar, înainte de a merge la terenul de golf de la Doonbeg.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: