Breaking News

image
Sursa foto: dse.md

Alt rol pentru mașinile TOMA dăruite de Erdogan pentru înăbușirea protestelor; Năstase: Le vom folosi pentru a ajuta oamenii

Cele două autovehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă, abreviate TOMA, dăruite fostului regim de către președintele turc Recep Erdogan, au fost trecute din dotarea Inspectoratului General al Carabinierilor la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Tehnica specială va fi utilizată în activităţi paşnice pentru salvarea vieţilor omeneşti şi în ajutorul populaţiei în situaţii excepţionale.

La evenimentul de transmitere a celor două autospeciale a participat viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, conducerea IGC şi IGSU.

NăstaseNăstase

Andrei Năstase subliniat că semnificaţia deciziei de astazi este foarte importantă și vine să consolideze strategia conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a redimensiona abordările care au legătură cu ordinea și siguranţa publică.

„În democrațiile consolidate, cetățenii au dreptul să conteste guvernul și au dreptul să-și exprime pașnic nemulțumirile față de putere, indiferent care ar fi aceasta, cu atât mai mult când puterea, guvernul și institutiile statului, nu mai reprezinta poporul si interesele lui. Republica Moldova a fost până de curand un stat captiv unui sistem ocult de interese de origine oligarhică și criminală, iar preocuparea celor care până de curând au exercitat puterea pentru reprimarea în forță a oamenilor nemulțumiți că nu mai trăiau într-o țară liberă a fost una constantă, disperată, dictatorială.

Astăzi, aceste două simboluri ale regimului de tristă amintire, vor primi o altă destinație. Vor fi predate IGSU, iar misiunile viitoare ale acestor două echipamente din dotarea Ministerului Afacerilor Interne vor fi pașnice. Concret, vor fi folosite pentru a ajuta oamenii în situații de urgență. Pentru oameni, nu împotriva oamenilor. Colegii au găsit deja cele mai potrivite moduri în care aceste două autospeciale vor fi folosite, iar acest lucru mă bucura”, a menționat Andrei Năstase.

Ministrul de Interne a accentuat că semnificația deciziei de astăzi este foarte importantă și vine să consolideze strategia conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a redimensiona abordările care au legătură cu ordinea și siguranța publică.

„În locul tunurilor de apă vom folosi adevărul, transparența, prevenția, dialogul. În locul gazelor lacrimogene vom folosi onestitatea, onoarea, cinstea și conștiința lucrului bine făcut în slujba cetățenilor, a nimănui altcuiva. Iar în locul unor asemenea mașini de luptă, noi, polițiștii din Republica Moldova, vom avea în arsenalul nostru de munca cuvantul si asumarea”, a mai spus Andrei Năstase.

Președintele Turciei a declarat pe 18 octombrie 2018, într-o conferință, la Comrat, alături de omologul său Igor Dodon și bașkanul Irina Vlah, că în Republica Moldova au fost aduse două mașini speciale pentru combaterea demonstrațiilor în masă.

Vehiculele blindate cu acronimul TOMA au fost construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”.

Cu o greutate de 40 de tone, ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: