image
Sursa foto: jurnal.md

EXPERT: Probabilitatea că Termoelectrica va demonstra management eficient, încât să întoarcă datoriile, este extrem de mică

O soluție legală care a permis rezolvarea concomitentă a două probleme, achitarea datoriilor pentru octombrie și noiembrie către Gazprom și evitarea falimentării Termoelectrica. Astfel explică vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, decizia de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2021 prin care au fost achitate datoriile Moldovagaz față de Gazprom, prin intermediul companiilor Energocom și Termoelectrica.

Vicepreședintele Parlamentului spune că Termoelectrica va întoarce banii în bugetul de stat în urma profiturilor obținute. De cealaltă parte, fostul deputat Platforma DA, Igor Munteanu, spune că Termoelectrica va fi în imposibilitate de a-și achita această datorie în următorii ani, notează IPN.

Parlamentul a aprobat în lectura a doua rectificarea bugetului de stat pentru anul 2021, astfel încât suma de 1,3 miliarde de lei a fost alocată pentru acoperirea datoriei Moldovagaz către Gazprom. Pentru a evita transferarea directă a banilor din bugetul de stat către Moldovagaz, Guvernul a încheiat un contract de cesionare a unei părți a datoriilor Termoelectrica față de Moldovagaz. Datoriile Termoelectrica au fost achitate prin intermediul companiei de stat Energocom cu banii statului. Iar cu banii obținuți din această tranzacție Moldovagaz a achitat datoriile față de Gazprom.

„Nu puteam să dăm banii direct către Moldovagaz, pentru a nu crea un precedent periculos prin care Guvernul să fie responsabil pentru ineficiența și deciziile proaste de management ale Moldovagaz. Soluția găsită a rezolvat două probleme: și cea a decalajului de casă de la Moldovagaz pentru octombrie și noiembrie, dar a rezolvat și problema Termoelectrica ajunsă în prag de faliment. Existau titluri executorii din partea Moldovagaz pentru acea datorie. Dacă Termoelectrica nu acoperea acea datorie, exista riscul sistării agentului termic. Evident că banii vor reveni în buget. Termoelectrica are datoria să colecteze banii de la datornici și să-i întoarcă. De asemenea, banii se vor întoarce în buget și prin preluarea profiturilor, pentru că Termoelectrica urmează să devină o companie profitabilă. Investițiile care s-au făcut în ultimii ani în această companie, creează premisele ca ea să devină o companie de succes”, a spus Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, fostul deputat Platforma DA Igor Munteanu se arată sceptic că Termoelectrica va obține profituri astfel încât să-și permită achitarea datoriilor față de stat. Potrivit lui Munteanu, probabilitatea ca Termoelectrica să devină o companie profitabilă este una redusă.

„Probabilitatea că Termoelectrica se va restabili și va demonstra management eficient, astfel încât să poată întoarce datoriile, este de 1 la 100. Asta ar fi posibil doar în 10-20 de ani, dacă se vor schimba generații de manageri. Dar pe termen scurt, de 2-3 ani, este improbabil să fie recuperați acești bani. Trebuie să constatăm că acești bani din buget de 1,3 miliarde de lei au fost transferați către Gazprom pentru ca să nu avem un scurtcircuit în sistemul național de aprovizionare cu gaze naturale”, a spus Igor Munteanu.

Datoriile Moldovagaz față de Gazprom s-au acumulat în lunile octombrie și noiembrie, întrucât tariful achitat de cetățeni în octombrie n-a acoperit integral prețul de achiziție a gazului. În plus, potrivit protocolului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite la data de 20 a fiecărei luni atât plata pentru luna precedentă, cât și plata în avans pentru luna în curs.

Noutăţile partenerilor

comentarii: