image
Sursa foto: Facebook/Gheorghe Avornic

Gheorghe Avornic, desemnat drept membru al CSP din partea societății civile; Reacție dură a ministrului Justiției

Avocatul Gheorghe Avornic a fost desemnat de Academia de Științe drept membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Jurnal TV a scris anterior că Avornic ar fi fost implicat în scheme de preluare de afaceri, lucru negat de către cel vizat. „Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”, a comentat astăzi ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Potrivit ministrului, în situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și deci nu poate ocupa funcția de membru în instituțiile de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii.

„Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcţii de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm ”pre-vettingul” şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o "reputaţie ireproşabilă". În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a declarat Litvinenco.

Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Gheorghe Avornic pe 20 ianuarie curent drept membru al CSP din partea societății civile, ales de Academia de Științe.

Jurnal TV a scris anterior că Avornic ar fi fost implicat în scheme de preluare a afacerilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: