image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernul, somat să intervină în privința prețurilor; Deputat: Gaibu, așteptat la PAS cu explicații despre scumpirea uleiului

Guvernul trebuie să intervină mai activ pentru a opri valul de scumpiri, și mai puțin să dea vina pe contextul internațional, dar și să elaboreze politici pentru a ameliora situația dificilă a populației. Declarații în acest sens au fost făcute de lideri de opinie invitați în această seară la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Dincolo de premisele obiective care au generat o creștere firească a prețurilor la produsele alimentare și industriale, trebuie să recunoaștem că mai există factorul managementului, al eficienței administrării treburilor statului și mă refer aici la Guvern. Nu văd o implicare efectivă a Ministerului Economiei. Cred că suntem tributari unei politici foarte păguboase. În continuare subvenționăm o parte a RM care nu e controlată de Chișinău, mă refer la Transnistria. De ce ar trebui să suportăm toate consecințele fără un bănuț în bugetul național, pe când partea stângă să beneficieze de toată deschiderea pentru exporturile în UE, etc. Sunt cetățenii noștri, dar trebuie să avem o abordare responsabilă. Inclusiv trocul acesta absolut iresponsabil cu Uzina Metalurgică și Centrala de la Cuciurgan. Acceptăm o formulă de parcă sunt doi subiecți de drept internațional. Cred că puteam găsi alte soluții în care să avem și noi beneficii, nu doar cedând mereu”, a declarat fostul deputat și ex-amabsador al RM în România, Iurie Reniță.

„Nu prea se văd mișcări. Sau este o incompetență în cadrul Guvernului, pentru că rea voință nu prea cred. Da, prețurile vin deja de pe piețele europene, dar există marja internă pe care poți să o schimbi. Aici am dubii foarte mari. Sunt sigur că se poate diminua prețul motorinei, mai ales dacă e vorba de agricultorii din sate. Această criză alimentară poate să ne afecteze într-atât încât, fiind o țară agrară, să cumpărăm noi grâul”, a adăugat fostul primar Alexei Busuioc.

Ex-deputatul Platformei DA Chiril Moțpan a criticat lipsa de intervenție în special a Consiliului Concurenței.

„Avem materiale adunate și vreun proces penal pornit? Importatorii de carburanți fac ce vor. Interesele de cartel prevalează. Este de datoria statului să intervină, nu poți lăsa lucrurile să se miște haotic. Nu putem da vina tot timpul pe contextul internațional. Este vorba de competență. De ce în Parlament nu s-ar pune în discuție proiectul Platformei DA privind plafonarea salariilor și pensiilor „nesimțite”?, a menționat Chiril Moțpan.

„Rog cetățenii să înțeleagă că problema prețurilor nu se mărginește doar cu Prut și Nistru. Este o problemă globală”, a comentat deputatul PAS Mihail Druță.

„Dacă ne referim la scumpirea uleiului, aceasta nu e o criză. În baza la ce este această scumpire, dacă noi avem floarea soarelui în depozite și nu există deficit? E un miracol de care beneficiază doar Transoil și Vaja Jhasi”, a intervenit moderatorul Dumitru Mișin.

„O să avem întâlniri la ședința fracțiunii chiar în această săptămână. O să vină ministru al Economiei, Gaibu. În cadrul ședinței, vom pune în discuție și acest subiect al uleiului. Dar referindu-ne la prețuri în general, nu trebuie să trecem cu vederea că ne aflăm în vecinătatea imediată a războiului”, a adăugat deputatul PAS.

Precizăm că, săptămâna trecută, deputatul PAS Vladimir Bolea a anunțat, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, că autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante, unde adaosul comercial este plafonat până la 20%, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: