image
Sursa foto: Jurnal.md

Filip, prins din nou cu minciuna; Negruța: Banii europeni nu pot fi legați de anumite cheltuieli din buget

Premierul Pavel Filip minte atunci când spune că banii din prima tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE, care fost suspendată din cauza anulării alegerilor din Chișinău, urmau să ajungă în școli și grădinițe.

„Nu poate fi legat banul european de o anumită cheltuială din bugetul de stat. E o minciună şi o manipulare care a fost admisă de către autorităţi”, a comentat fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, expert la Transperency International Moldova.

„Sunt de fapt o speculaţie şi o manipulare astfel de fraze. Noi ştim foarte clar că astfel de programe curente cum sunt hrana copiilor, salariile profesorilor nici într-un caz nu sunt legate de finanţări care sunt oferite pentru anumite perioade relativ scurte. Or, aceste priorități de cheltuieli sunt din resurse proprii care trebuie să aibă sustenabilitate pe o perioadă lungă de timp pentru că e un angajament care ţine de politicul şi de autorităţile de aici”, a declarat Negruța la Europa Liberă.

„Respectiv, vă zic încă o dată, tot ce ţine de priorităţi imediate, ele în mare parte ţin de capacităţile noastre interne de a acumula resurse suficiente la buget, iar acele suplimente care vin ca şi finanţări din exterior ne permit să venim cu un buget mai mare şi pentru alte necesităţi de care are nevoie societatea”, a adăugat fostul ministru al Finanțelor.

Expertul economic a criticat și tendința guvernării de a specula pe marginea faptului că, spre deosebire de UE, FMI a aprobat recent o finanțare pentru Republica Moldova

„Este ciudată această strategie a autorităţilor de a pune cap în cap mai multe entități internaționale speculând pe faptul că iată, chiar dacă europenii nu ne dau banii, sunt cei de la FMI care ne acordă mijloace. Sunt două lucruri diferite, chiar dacă complimentare, dar sunt diferite. Ce ţine de FMI, programul cu FMI este practic 90 la sută direcționat spre refacerea acelui sistem financiar şi bancar grav afectat în perioada 2013-2016, când Moldova a fost lipsită din nou de către autorităţi de un program cu FMI. Focusarea acestui program ţine de refacerea sectorului financiar-bancar. Iar când vorbim de UE şi acele condiţii la care s-a convenit, e vorba despre construcţia unui stat democratic, asigurarea funcţionalităţii instituţiilor statului, e vorba de justiţie şi de multe alte lucruri parte a acelor condiţionalităţi la care Moldova a subscris”, a spus Veaceslav Negruța.

Noutăţile partenerilor

comentarii: