image
Sursa foto: Getty Images

Grecia cere o revizuire a Constituţiei cu privire la denumirea de Macedonia

Diferendul care datează de 27 de ani între Grecia şi Macedonia cu privire la denumirea fostei republici iugoslave nu va putea fi rezolvat fără o revizuire a Constituţiei macedonene care să cuprindă schimbarea denumirii, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, citat de Agerpres.

La două zile după o întâlnire cu omologul său macedonean, Zoran Zaev, care lăsase să se întrevadă posibilitatea unui acord în luna iunie, Tsipras a subliniat că o revizuire a Constituţiei Macedoniei, destinată să elimine "toate formele de iredentism" este "o condiţie prealabilă necesară" deschiderii negocierilor asupra acestei probleme.

Guvernul grec nu va începe "negocieri speciale" cu Macedonia dacă aceste condiţii "nu sunt îndeplinite în primul rând", a adăugat serviciul de presă al premierului elen într-un comunicat.

Prim-ministrul macedonean indicase joi că o "soluţie acceptabilă" fusese găsită împreună cu omologul său grec în acest dosar care blochează procesul de aderare a Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO.

Disputa asupra numelui Macedoniei datează din 1991, când Skopje şi-a proclamat independenţa de ex-Iugoslavia.

Grecia contestă numele Republicii Macedonia, provincia sa nordică având de asemenea numele de Macedonia, ceea ce - potrivit ei - ar putea provoca ambiţii teritoriale.

Dar chiar cu sprijinul partidelor din minoritatea albaneză, guvernul lui Zaev nu dispune de majoritatea parlamentară necesară unei revizuiri a Constituţiei care să conţină o schimbare a numelui.

Atena a indicat că nu va accepta un compromis asupra unui nume decât în cadrul unui acord mai larg care să înglobeze şi alte probleme, precum denumirea limbii macedonene.

"În aceste negocieri, fie că sunteţi de acord cu totul, fie cu nimic", a declarat Tsipras, lăsând deschisă posibilitatea unei noi întâlniri cu Zaev la începutul lunii iunie.

Termenul crucial este reuniunea din 25 iunie a miniştrilor de externe din UE, care urmează să decidă o dată posibilă pentru începerea negocierilor de aderare a Macedoniei, a menţionat Tsipras.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: