image
Sursa foto: rochester.edu

Cum poate influenţa inteligenţa artificială jocurile video

Inteligența artificială a reușit să fie cu succes implementată în mai multe industrii și sectoare și am adoptat-o pe scară largă, recunoscându-i atât beneficiile cât și impactul pozitiv care îl are asupra vieții cotidiene.

Un rol pivotal în dezvoltarea acestei inteligențe artificiale o au chiar jocurile video, ce sunt folosite în a antrena programele și calculatoarele să gândească singure, să se dezvolte prin relația cu jucătorii pentru a deveni mai versatile și mai avansate.

Rolul unui joc video este de a oferi utilizatorului o structură în care acesta trebuie să depășească o provocare, dovedind agilitate, determinare și o succesiune de etape de învățare. Totodată, acesta reprezintă și mediul ideal perfect adresat dezvoltării și maturizării unei inteligențe artificiale. Stiati ca jocurile de pacanele au in spate o IA evoluata? Aceasta va permite sa aveti un joc fluid, sa elaborati o serie de strategii si sa puteti customiza, in functie de preferintele individuale, ecranul de joc. Un exemplu ideal în acest sens îl puteți găsi pe aici, deoarece aceste platforme reprezintă un mix ideal între I.A și utilizatori, mai ales în segmentul iGaming.

În industria jocurilor competitive, ce fac subiectul competițiilor sportive, inteligența artificială are potențialul de a antrena această categorie de atleți într-un mod mai eficient și mai rapid. În cazul unor jocuri precum League of Legends sau Dota 2, un jucător trebuie să țină cont de sute de variabile pentru a-și îmbunătăți jocul. În primul rând, ambele jocuri din categoria MOBA pun la dispoziția unui atlet sute de eroi sau personaje, sute de echipamente – fiecare cu atribute unice și un întreg arsenal de abilități și vrăji ce pot fi folosite. Dacă în medie un meci durează cam 50 de minute și joacă un total de 10 jucători, 5 per echipă, care generează o suita de rezultate posibile, înțelegem cât este de necesar să mărim eficientă sesiunilor de antrenament.

În acest scop, experții în industrie apelează la ajutorul unor cadre abilitate, formate din antrenori specializați, analiști, monitori și strategi, pentru a putea lucra individual cu fiecare atlet în parte, în scopul de a-și îmbunătăți lacunele. Pe de altă parte, de exemplu, un sportiv clasic repetă un dribling până când acesta este reprodus la perfecție, asta în cazul jocurilor clasice. Un program are capacitatea de a învață și perfecta toate aspectele simultan, iar în cazul unui joc video de genul celor enumerate mai sus, un algoritm poate deduce care este echipamentul optim, numărul ideal de abilități și cum poate ajunge la rezultatul dorit într-o manieră ce urmărește câștigarea partidei.

Pentru un exemplu în acest sens trebuie să ne îndreptăm atenția la avenimentul ce a avut loc în 2017 – Dota 2 World Cup – unde compania OpenAI a lui Elon Musk a venit cu o propunere: AI-ul dezvoltat de ei să joace cu un jucător uman, atâta timp cât jucătorul și computerul vor folosi același erou/personaj. Nu mică a fost uimirea tuturor când mașină a reușit să învingă omul, printr-un spectacol de strategie și adaptabilitate. În termen de câteva luni, fiind hrănit cu tone de informație și date, programul a reușit să învețe la perfecție acest joc și spre fascinația tuturor, a învins printr-o victorie zdrobitoare.

Un om sau o echipă nu ar avea timpul și eficiența necesare de a învăța un algoritm să asimileze datele necesare unei dezvoltări autonome, dar un joc video prezintă cadrul ideal prin care un cumputer poate asimila cantități uriașe de informație. Jocul Assassins Creed a fost folosit de către un cercetător din cadrul companiei Xerox ca instrument de învățare, pe când celebrul Minecraft este folosit de Project Malmo al companiei Microsoft. Spre exemplu, Grand Theft Auto este folosit ca o lume virtuală în care un soft ce aparține mașinilor autonome poate fi calibrat, datorită abundenței de străzi, intersecții și semne de circulație. Dacă unii dintre noi își mai aduc aminte de celebrul Pong, unul dintre primele jocuri din 1972 și de faptul că a fost considerat unul dintre primele demonstrații a unor computere autonome, trebuie să recunoaștem că progresul făcut până în 2019 este remarcabil – oare cum va arăta I.A.-ul viitorului?

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: