image
Sursa foto: agora.md

Șor, vacanță de lux în Grecia pe banii furați de la Banca de Economii // INVESTIGAȚIE Jurnalul Săptămânii

Ilan Șor a cheltuit bani sustrași din sistemul bancar nu doar pentru vacanța de pe litoralul francez, despre care v-am relatat cu lux de amănunte în ediția noastră precedentă. Șor s-a distrat de minune și în Grecia, în luna iunie 2014. Am reușit să identificăm cheltuieli de 108 mii de euro pentru această călătorie, achitate din așa-zisul „miliard”.

Primarul de Orhei nu vrea să răspundă la întrebări, iar încercările de a-l aborda au devenit periculoase pentru jurnaliști.

Soția lui Ilan Șor, interpreta din Rusia, Jasmin, a postat pe rețelele de socializare mai multe fotografii dintr-o vacanță petrecută în Grecia în iunie 2014. Este vorba despre aproximativ o săptămână petrecută pe insula Creta, într-o stațiune de lux, pe o peninsula privată. Familia Șor a fost însoțită de amicii, care le-au făcut companie și în alte călătorii, precum creatorul de modă din Rusia Valentin Iudașkin și soția sa.

În fotografiile postate pe internet de către membrii grupului apare și modelul Olesea Kojin-Bosloveak, soția ex-consilierului de la Kremlin, Vladimir Kojin. Grupul a închiriat cel puțin două dintre cele mai scumpe vile din stațiune, opțiuni exclusiviste.

Printr-o confruntare a pozelor publicate de Jasmin și amicii ei cu informațiile prezentate de stațiunea de lux despre opțiunile sale de cazare, pot fi identificate două dintre casele închiriate. Una dintre ele este această vilă, cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați, cu grădină privată și piscină. Anume aici apare într-o fotografie Ilan Șor, împreună cu soția și fiica sa.

Intimitate absolută, într-o vilă exclusivistă pe malul Mării Egee, amplasată într-o grădină privată, luxuriantă... În afară de patru dormitoare, casa dispune de un living cu masă de biliard și un bar, un salon uriaș cu șemineu și canapele de pluș, o piscină în aer liber, un birou și o bucătărie la parter. La primul etaj - zonă amenajată pentru gimnastică, baie turcească, jacuzzi și cadă cu hidromasaj.

Potrivit informațiilor oferite de stațiunea de lux, cazarea în această vilă costă, în luna iunie, 10 mii de euro pe noapte! Dar este posibilă o reducere, în cazul unei rezervări. Rezultă că o săptămână de vacanță în această vilă, în luna iunie, costă între 56 și 70 de mii de euro.

Vila dispune de trei grădini cu vedere la mare, care pot găzdui evenimente cu până la 80 de invitați. În afară de patru dormitoare, are două piscine interioare și una exterioară, sală de fitness, baie turcească, pat de masaj, un living mare cu pian și șemineu. Din imaginile postate pe internet, rezultă că una dintre petrecerile la care s-a distrat grupul a fost dată în stil grecesc. Cu dansuri. Dar și cu stricat de farfurii, plăcere la care s-au dedat mai multe dintre femeile din grup. Soția ex-consilierului lui Vladimir Putin a descris această ocupație drept măsură anti-stres.

Această opțiune de cazare are un preț standard de 15 mii de euro pe noapte, în luna iunie. Însă, ca și în primul caz, dacă rezervarea se face cu mult timp înainte, este posibilă o reducere. 11 mii 250 de euro pe zi este prețul cu reducere. Noi am calculat că închirierea acestei proprietăți pentru o săptămână costă între 78 și 107 mii de euro.

Pe perioada vacanței, grupul a vizitat mai multe locuri de pe insula Creta. De exemplu, Palatul lui Minos din Knossos, Peștera lui Zeus sau plaja Matala. Fotografiile postate pe internet vorbesc despre faptul că au fost utilizate elicopterul și iahtul, mijloace de transport care costă mult. Odată terminată călătoria în Grecia, una dintre firmele lui Ilan Șor, implicată în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, cunoscută deja telespectatorilor noștri, Hezburg LLP, a făcut două transferuri către o companie grecească afiliată stațiunii de lux, în care s-a cazat familia fostului bancher și amicii.

Suma totală - peste 78 de mii de euro. Primul transfer a fost făcut chiar în următoarea zi după încheierea sejurului - pe 20 iunie 2014. În aceeași zi au fost plătite alte aproximativ 30 de mii de euro, pentru servicii de transport, unei companii din Cipru, care dă în arendă iahturi, inclusiv în apele Greciei. Până aici avem 108 mii de euro pentru o săptămână de vacanță. Și acestea sunt doar cheltuielile care pot fi identificate pe rulajele bancare ale nerezidentei Hezburg LLP. Nu este exclus că unele cheltuieli au fost achitate prin intermediul altor companii. Cum ar fi o plată pentru rezervarea vilelor, care în cazul opțiunilor alese de Șor constituie 50 la sută din suma totală pentru cazare și care ar trebui să fie transferată cu două luni înainte de sejur. Cel puțin așa este indicat în mail-urile de la stațiune către reporterul Jurnal TV, care s-a prezentat drept un potențial client.

Datorită extraselor de pe conturile mai multor companii implicate în furtul din bănci poate fi stabilită calea parcursă de bani. Cele 108 mii de euro cheltuite de Șor în Grecia, în iunie 2014, prin intermediul firmei Hezburg, au provenit din credite acordate de Banca de Economii. Este vorba despre împrumuturi care au dus într-un final la ceea ce numim astăzi, generic, „furtul miliardului” sau „jaful secolului”. Banii au venit de la firmele moldovenești ale lui Șor, care pe parcursul mai multor ani au primit împrumuturi frauduloase din cele trei bănci implicate în fraudă și au contribuit la formarea unei datorii publice de 25 de miliarde de lei.

De exemplu, cele două transferuri pentru stațiunea de lux de pe insula Creta. Au parcurs aproximativ același drum. Adică, au trecut prin aceleași firme. La Hezburg LLP au venit de la Formisold LLP. Aici au venit de la Welentas LP, care, la rândul său, a beneficiat de transferuri de la Hostas Level LLP. Iar firma moldovenească de unde a pornit lanțul este Alvaro Grup SRL, care pe 20 iunie 2014 a făcut un transfer de două milioane de euro de pe un cont deținut în Banca de Economii.

Pe 20 iunie 2014, Alvaro a primit un împrumut de două milioane de euro de la BEM. Detalii despre acest credit găsim într-o ordonanță de începere a unei noi urmăriri penale în dosarul fraudei bancare, pe numele lui Veaceslav Platon, una dintre persoanele condamnate în baza mărturiilor depuse de Ilan Șor. Noul dosar se axează pe o parte din prejudiciul total adus Băncii de Economii - aproximativ două miliarde de lei. În ordonanța semnată pe 4 iunie 2018, procurorul anticorupție Andrei Băieșu susține că fostul bancher a scos această sumă din BEM și i-a dat-o lui Platon, care l-ar fi păcălit. Dosarul încă nu a fost trimis în instanță. Veaceslav Platon neagă învinuirea și i-a trimis lui Băieșu scrisori, în care afirmă că autori și beneficiari sunt Ilan Șor și președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Am deschis aceste paranteze pentru a arăta cum se înscrie plata făcută de Șor pentru stațiunea de lux din Grecia într-un context mai mare al jafului bancar.

Analizând rulajele bancare ale firmelor Hezburg, Formisold, Welentas și Hostas Level, implicate în circuitul fraudulos, am văzut mai devreme cum 78 de mii de euro din creditul de două milioane, primit pe 20 iunie de Alvaro Grup de la BEM, au fost cheltuite de Șor pentru plata chiriei la o stațiune de lux din Grecia. Iar din ordonanța semnată de procurorul Băieșu, delimităm o nouă ramificație a aceluiași împrumut.

Pe 24 iunie, din cele două milioane primite de la Alvaro, Hostas Level trimite aproximativ un milion patru sute de mii de euro pe conturile SRL-ului lui Șor, Univet Invest, care folosește banii pentru a stinge un împrumut de-al său la Moldindconbank. Un împrumut despre care procurorul Băieșu afirmă că beneficiar ar fi fost Platon. Nu putem spune cine anume este beneficiarul acestei părți din credit, dar ceea ce devine cert odată cu punerea pe tablă a acestei scheme este faptul că Ilan Șor a beneficiat personal de anumite părți din împrumuturile frauduloase, pentru care sunt acuzați alți figuranți din dosar.

Situația se repetă și în cazul transferului de aproape 30 de mii de euro de la Hezburg LLP către firma care dă în arendă iahturi. Analiza rulajelor ne duce, ca și în cazul banilor plătiți pentru stațiunea de lux, spre credite scoase din BEM de o firmă de a lui Șor, de această dată, Caritas Group SRL, dar incriminate lui Platon în ordonanța lui Băieșu.

Un exemplu similar, doar că deja cu implicarea unui alt condamnat în dosarul fraudei bancare, am descoperit în ediția trecută a campaniei „Undei-i miliardul?”, când am pus pe tablă parcursul parțial al banilor din alte credite contractate de firmele primarului de Orhei. Atunci am arătat că din aceleași împrumuturi, pentru care îl acuza pe Filat, Șor și-a închiriat o vilă în Franța.

Rămâne valabilă întrebarea, pe care ne-am pus-o încă din primele investigații desfășurate pe tema „furtului miliardului”. De ce dovezile cu privire la cheltuielile făcute de Șor în beneficiu personal, din surse sustrase din bănci, nu au fost în măsură să atragă o condamnare pentru escrocherie? Șor a declarat în instanță că nu a beneficiat personal de sursele din creditele frauduloase și, astfel, învinuirea i-a fost recalificată pe un articol cu pedeapsă mai blândă, care permite și o eventuală amnistie.

Creditele frauduloase din care s-a odihnit Ilan Șor în Grecia, în iunie 2014, urmează să fie restituite cu dobândă de către toți cetățenii Republicii Moldova. Numai Firma Caritas Group SRL, amintită mai sus, a făcut o gaură de peste 3,6 miliarde de lei în Banca de Economii. Iar unul dintre împrumuturile care au format această cifră a servit în iunie 2014 drept sursă pentru transferul făcut de Ilan Șor pentru firma care dă în arendă iahturi.

Am mers la Orhei să-l întrebăm pe Șor ce crede despre faptul că cetățenii sunt constrânși să-i plătească facturile pentru odihnă. Și de această dată, reporterul a fost nevoit să alerge din urma lui, ca să-i pună vreo întrebare. În loc să primească răspunsuri, jurnalista a fost îmbrâncită de bodyguarzii lui Șor.

Echipa de filmare s-a văzut înconjurată de trei agenți de securitate - doi din paza personală a lui Șor și altul - angajat al Primăriei Orhei, care i-au împiedicat pe jurnaliști să intre în Primărie. Absurditatea situației a degenerat până la aceea că ușa instituției publice a fost blocată de către femeia de serviciu.

Agentul de securitate, angajat al Primăriei Orhei, a refuzat să ne spună numele său și al angajatei, care a blocat ușa instituției. Nu a explicat nici motivul din care echipei de filmare nu i s-a permis să intre.

Unii locuitori ai orașului Orhei au fost nevoiți să caute alte căi de acces pentru a intra în primărie. Și asta pentru că așa ar fi decis femeia de serviciu.

Femeia de serviciu de la Primăria Orhei nu s-a arătat deloc deranjată de faptul că ar putea veni poliția.

Până la urmă, după ce unul dintre bodyguarzii lui Șor i-a făcut semn angajatului din paza primăriei că putem intra, am putut păși în instituția publică.

Garda de corp a fostului bancher de la BEM ne-a interzis să urcăm scările până la biroul lui Șor, care, în opinia sa, ar fi un loc privat.

Când a venit poliția, omul a declarat că reporterul nu s-a legitimat înainte să pună întrebări și bodyguarzii s-au speriat că integritatea corporală a clientului ar fi pusă în pericol.

Mai mult. Individul fără nume a avertizat-o pe jurnalistă că a scăpat ușor, dar putea să o pățească rău. Amenințările au continuat deja la adresa operatorului.

În timp ce reporterul și cameramanul se aflau în interiorul Primăriei Orhei, afară a rămas șoferul, angajat al Jurnal TV. Omul a povestit că s-au apropiat trei necunoscuți, au făcut fotografii, au cautat ceva sub mașina, au încercat sa deschidă ușile. O asemenea atitudine față de o echipă de jurnaliști este greu de calificat, cu atât mai mult că, în opinia noastră, întrebările pe care i le-a pus reporterul Jurnal TV lui Ilan Șor țin de interesul fiecărui cetățean în parte. Și angajații Primăriei Orhei, și bodyguarzii lui Șor, și necunoscuții care au cotrobăit pe lângă mașina Jurnal TV participă în prezent și vor participa și în următoarele două decenii la întoarcerea datoriei de 25 de miliarde de lei, formată din cauza fraudei la băncile controlate de Șor. Or, investigațiile Jurnal TV din cadrul campaniei „Unde-i miliardul?” nu sunt despre luxul și lăfăiala lui Șor, ci sunt despre guleaiul lui pe banii cetățenilor, inclusiv pe banii femeilor de serviciu de la Primăria Orhei.

Revenind la vacanța petrecută de familia Șor și amicii pe insula Creta, în iunie 2014, vom mai sublinia că a fost utilizat cel puțin un avion din flota de atunci a Nobil Air, companie aeriană pe care, cu un an mai devreme, în aprilie 2013, Ilan Șor o cumpărase de la oligarhul Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre un Dassault Falcon, care s-a aflat în dotarea firmei, în perioada octombrie 2013 - decembrie 2014, și a avut numărul de înregistrare ER-KVI. O fotografie cu această navă a fost publicată pe internet de către soția lui Valentin Iudașkin, în prima zi de vacanță, pe 12 iunie. În timp ce Ilan Șor și amici săi se foloseau de avioanele Nobil Air, această companie își juca rolul în furtul miliardului, fapt remarcat și de către detectivii financiari de la agenția Kroll, angajată de autorități să investigheze frauda bancară. Pe de o parte, această firmă primea credite de la băncile controlate de Ilan Șor. Pe de alta - beneficia și de transferuri din creditele luate de alte filme de ale lui Șor din aceleași trei instituții financiare. Precizăm că în afară de avionul Dassault Falcon, amintit mai devreme, cumpărat de Nobil Air în octombrie 2013, firma lui Ilan Șor a achiziționat la sfârșitul lui 2014 și un un Embraer Legacy-650, despre care am arătat anterior că a fost procurat inclusiv pe bani din împrumuturile frauduloase care au dus la falimentul Băncii de Economii.

Precizăm că rulajele bancare ale mai multor firme implicate în furtul miliardului, din care poate fi construit drumul unor transferuri făcute de Șor, au fost oferite Jurnal TV de către avocatul Ion Crețu, unul dintre apărătorii lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Crețu declară că după ce a anunțat că deține aceste documente, pe care le-a obținut din surse confidențiale, a fost nevoit să fugă din Republica Moldova. În februarie 2018, pe numele său a fost emis mandat de arestare în cadrul unui dosar penal deschis în 2014 pentru trafic de influență. Avocatul califică acest dosar drept fabricat la comandă și a depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: