image
Sursa foto: psnews.ro

Dan Dungaciu, despre eventuale presiuni la Chișinău pentru autocefalie: Nu rimează cu planurile binomului Plahotniuc-Dodon

Dacă Biserica Ortodoxă Ucraineană va dobândi autocefalia, acest lucru va reverbera în Balcani, consideră profesorul român Dan Dungaciu, potrivit căruia e o chestiune de timp ca Macedonia sau Muntenegru să dorească autocefalie. Totodată, Dungaciu lansează şi o întrebare retorică legată de modul în care România s-ar fi putut raporta la actualele evoluţii, dacă Bucureştiul ar fi construit mai mult peste Prut.

„Cum ar fi fost să ne prindă pe noi autocefalia bisericii din Ucraina cu o Mitropolie a Basarabiei puternică, vibrantă și, eventual, gata de acțiune? Cum ar fi fost să fie și România jucător în regiune? Dacă aveam o Biserică românească, latină și euro-atlantică puternică în R. Moldova, atunci cu siguranță apărea și Bucureștiul pe radarul celor care au scrutat zona și au lansat sau susținut proiectul de autocefalie", a declarat Dan Dungaciu într-un interviu pentru Digi24.

„Poate că ne suna și pe noi cineva, puteam și noi juca ceva... Nu știu ce, dar putem fi actori utili, parteneri într-un eventual proiect strategic. Nu a fost să fie, Mitropolia Basarabiei abia își duce zilele, e un proiect de mult abandonat de statul român, care nu l-a înțeles de fapt niciodată...”, a continuat Dan Dungaciu.

În opinia profesorului, astăzi însă prezența bisericii românești în R. Moldova este irelevantă, așa că intrarea românilor-moldoveni în Biserica Ortodoxă Română și revenirea la Biserica mamă este o utopie, cel puțin pe termen scurt.

„Deci nu văd pe termen scurt și mediu presiuni la Chișinău pentru autocefalie. Pur și simplu nu rimează cu planurile actuale al Binomului Plahotniuc-Dodon care se vor duce spre Rusia prin Transnistria și pentru asta au nevoie și de menținerea legăturii spirituale cu BORu. În legătură cu R, Moldova mai trebuie adăugat ceva: Mitropolitul Vladimir, șeful bisericii ruse de peste Prut, a făcut parte din Sinodul Bisericii Ruse care a rupt legătura cu Constantinopolul și ne-a adus în plină schismă ortodoxă. Asta așa, ca să rămână consemnat”, a mai spus Dan Dungaciu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: