image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

În Republica Moldova se conturează trei teritorii de risc sporit de infecții cu Covid-19

În Republica Moldova se conturează trei teritorii de risc sporit de infecții cu Covid-19. Este vorba de municipiul Chișinău, unde au fost înregistrate 39 la sută din cazurile confirmate de coronavirus, raionul Ștefan Vodă, cu 14 % din cazurile înregistrate și municipiul Soroca, unde au fost depistate circa 12 % din numărul total de cazuri de Covid-19. O declarație în acest sens a fost făcută de Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Aceeași sursă a menționat că pe moment se conturează două categorii de vârste de risc: cea de 50 – 60 de ani (25% din îmbolnăviri), și cea de peste 60 de ani (29%). „Populația cu o vârstă mai înaintată prezintă un risc mai mare de a se infecta și de a avea consecințe mai grave”, a menționat Nicolae Furtună.

Referitor la pronosticul, potrivit căruia până la mijlocul lunii mai, Republica Moldova ar putea înregistra 31 mii de cazuri de îmbolnăvire, expertul confirmă că acest lucru se poate întâmpla dacă cetățenii nu vor ține cont de mesajul și recomandările autorităților.

„Picnicurile, manifestațiile publice în masă, aglomerațiile, întrunirile – câte 6-8 persoane, cu orice ocazie, sunt contraindicate și interzise. Încălcarea acestor reguli poate contribui la creșterea numărului de cazuri. Dacă vom sta acasă, vom avea parte de un scenariu mai optimist, care va pune totodată o povară mai mică asupra sistemului medical. Dacă sistemul de sănătate se va împotmoli, vom suporta consecințe grave, inclusiv pentru economia statului”, a mai spus șeful CNSP.

Referitor la focarele de coronavirus din raioanele Soroca și Ștefan Vodă, Nicolae Furtună a relevat că în mare parte cei infectați sunt angajați din sistemul medical. Potrivit lui, în satul Carahasani, Ștefan Vodă, primul caz de transmitere a infecției a avut loc de la un cetățean venit din străinătate. Acesta a transmis virusul soției, care este lucrător medical și aceasta la rândul ei și-a infectat colegii de la Centrul de sănătate din localitate.

„Suntem acuzați că ascundem situația reală din sistemul de sănătate. Noi am dezvăluit acest cazuri, dar ele nu au legătură cu activitatea lucrătorilor legată de acordarea asistenței medicale pacienților. Aici e vorba de o infectare în familie și ulterior de contaminare a colegilor.

Și la spitalul de psihiatrie din Chișinău au fost înregistrate opt cazuri de Covid -19 care, la fel, au fost aduse din afara instituției. Rog, așa numiții experți să se abțină de la comentarii, pentru că acestea nu aduc nimic bun, decât crearea panicii și a neîncrederii în sistemul de sănătate. Colegii noștri, fiind oameni vii, le-au scăpat niște momente înafara orelor de muncă care au contribuit la infectarea lor”, a opinat Furtună.

Până la momentul actual în RM sunt înregistrate 148 de cazuri de infectare a lucrătorilor medicali. Responsabilii de la Ministerul Sănătății relevă că 31 de cazuri din acestea au fost înregistrate la Ștefan Vodă și susțin că contaminarea ar fi avut loc prin transmitere comunitară, „nici o persoană nu a fost infectată în cadrul prestării serviciilor medicale”. 50 de cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale s-a produs la Soroca. În urma anchetei epidemiologice „doar în 4 cazuri a fost constatată legătura cu prestarea serviciilor medicale, în restul cazurilor - transmitere comunitară”. 8 cazuri - Spitalul de psihiatrie, „prin transmitere comunitară”. 8 cazuri - instituții medicale private. În farmacii - 2 cazuri, iar celelalte cazuri sunt înregistrate în cadrul instituțiilor medicale municipale și raionale.

Până la ziua de azi, 4 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate 591 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care 502 cazuri cu transmitere locală și 89 cazuri de import. În Transnistria, au fost confirmate 35 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: