image
Sursa foto: Jurnal.md

Nicolae Eșanu, despre numirea lui Dorel Musteață la CSJ: A avut loc cu încălcări

A fost încălcat sau nu articolul 20 alin. 3/2 din Legea cu privire la CSM în cazul numirii magistraților Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală la CSJ? Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că nu a fost comisă nicio abatere deoarece legea nu poate fi aplicată retroactiv. În același timp, fostul ministru adjunct al Justiției, Nicolae Eșanu, consideră că aici nu este vorba de un proces retroactiv și s-a comis o abatere. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

Nicolae Eșanu amintește că articolul 20 alin. 3/2 din Legea cu privire la CSM interzice în mod expes participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru.

De cealaltă parte deputatul PAS, Vasile Grădinaru, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, a menționat că Hotărârea CSM privind propunerea de desemnare a lui Dorel Musteață în calitate de judecător la CSJ a fost adoptată de CSM la 24 Iulie 2018.

„În acea perioadă, norma la care faceți referire nu exista. În octombrie 2018 a fost modificată legea și a fost introdus acest articol care impune anumite restricții. Parlamentul ulterior a tergiversat această numire, apoi au avut loc alegeri anticipate și, după, CSM a decis să înainteze repetat această candidatură(...) Vorbim despre aplicarea legii în timp și noi nu putem să aplicăm retroactiv articolul 3/2. Și astfel este și logic și legal ca noi să aprobăm aceste candidaturi, lucru pe care l-am făcut în Comisia Juridică. Nu văd nicio încălcare, trebuie să vedem aici lucrurile strict prin aplicarea legii în timp”, a declarat deputatul PAS.

De cealaltă parte, Nicolae Eșanu consideră că legea nu poate fi aplicată retroactiv doar dacă este vorba de o situație juridică consumată. „Situația juridică de numire a unei persoane se consumă în momentul în care s-a adoptat decizia despre numire sau respingere. Până atunci situația juridică nu este consumată. A spune că aplicarea legii este retroactivă în cazul dat nu este serios”, a comentat Nicolae Eșanu.

Emisiunea Cabinetul din umbră poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: