image
Sursa foto: pages.md

Ex ministru al Sănătății critică Ministerul Educației care vrea din toamnă să țină elevii la lecții în mănuși

„Mănușile sunt strict recomandate la îngrijirea unui bolnav cu COVID-19 lăsat în tratament la domiciliu”, susține fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco cu referire la reglementările Ministerului Educației Culturii și Cercetării care prevăd că din toamnă elevii ar fi nevoiți la ore să poarte măști, mănuși și să aibă dezinfectant, toate fiind asigurate de către părinți.

MECC a emis o serie de reglementări speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar. Conform cărora începând cu 1 septembrie, elevii ar putea reveni în sălile de clasă doar că vor fi nevoiți să respecte mai multe cerințe obligatorii care reies din situația epidemiologică determinată de pandemia COVID-19. Aceștia vor trebui să poarte măști, mănuși și să aibă dezinfectant, toate fiind asigurate de către părinți.

Aceste lucru a stârnit reacții negative în mediul online, unde mai mulți părinți se arată nemulțumiți de faptul că timp de câteva ore elevii vor fi nevoiți să stea la lecții în mănuși, mai mult că acestea sunt de anumite mărimi și nu se găsesc pentru picii claselor primare.

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a comentat pe pagina sa de facebook aceste inițiative al MECC-ului menționând că mănușile sunt strict recomandate la îngrijirea unui bolnav cu COVID-19 lăsat în tratament la domiciliu. Le fel mănușile trebuie folosite în alimentare, piețe, marketuri pentru că punem mâna pe produse, pachete. La fel mănușile nu sunt o metodă de protecție contra COVID-19.

Despre mănuși. Ce nu spune ministerul și ar trebui, odată ce a apărut moda la purtat mănuși din latex. Mai nou nu doar albe, ci și negre, albastre. Vedem în jur multă lume care le poartă.

Pielea nu este poartă de intrare în organism pentru COVID-19, astfel mănușile nu vă protejează. Coronavirusul ne atacă prin mucoasele nasului, gurii.

Când purtați mănuși și atingeți obiecte sau suprafețe contaminate, coronavirusul este transferat pe mănuși, după care - pe alte părți ale corpului.

Ore în șir petrecute în mănuși înseamnă umiditate excesivă și un mediu perfect pentru COVID-19.

Mănușile oferă un fals sentiment de securitate, oamenii continuând să atungă totul, inclusiv nasul și gura, ce poate duce la autocontaminare. Dar dacă o fac în mănuși, li se pare că totul e sub control.

Cea mai complicată parte a purtării mănușilor este îndepărtarea lor. Dacă nu suntem precauți, COVIDul poate fi transferat pe mâini și alte părți ale corpului.

Mănușile ar putea fi recomandate în alimentare, piețe, marketuri pentru că punem mâna pe produse, pachete. Se îndepărteaza imediat la ieșire, fiind aruncate corect în coș, după care mâinile se dezinfectează cu gel sau se spală cu apă și săpun.

Mănușile sunt strict recomandate la îngrijirea unui bolnav cu COVID-19 lăsat în tratament la domiciliu.

Sunt mănușile o bună măsură de protecție contra COVID-19? Nu.

Nu vă complicați viața.

Spălați mâinile cât mai frecvent cu multă apă și săpun, până la 20 sec, iar când nu există posibilitate - utilizați șervețele ori gel dezinfectant și fiți sănătoși!

Transmiteți vă rog și Ministerului Educației care are în plan să țină copiii toată ziua la școală în mănuși”, scrie Nemerenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: