image
Sursa foto: cotidianul.md

Vitalie Călugăreanu // Dați-ne țara înapoi!

Cică în aceste zile ne luăm țara înapoi. Simțiți? Guvernul și-a abrogat hotărârile cu privire la concesionarea Aeroportului. Dar asta nu înseamnă că ne-am luat Aeroportul înapoi. Cel mai probabil urmează o bătălie cruntă între un Guvern sărac și niște oameni care au foarte mulți bani și avocați. Nouă, nu ne rămâne decât să sperăm că cei care au declanșat acest mecanism sunt oameni cu gândire de stat și au un plan de atac bine pus la punct – un plan în interesul țării, care să ne scoată victorioși.

Pe noi toți vor să ne fericească! De 30 de ani ne tot fericesc. Unii vor să ne redea libertatea furată de fostul regim, alții ne promit bunăstare și demnitate… Chiar și cei rămași în PD se pregătesc să ne mai fericească odată, după congresul de poimâine. Toți ne vor binele și abia așteaptă să-i lăsăm să ne împroaște cu fericire.

Vă mai amintiți cât de supărați eram înainte de 2009 pe regimul Voronin? În aprilie 2009 s-au întâmplat lucruri care nu credeam că se pot întâmpla. Vorba unui „filosof” contemporan, „a explodat mămăliga”. Și atunci am crezut că ne-am luat țara înapoi. Și atunci ni s-a dat atâta libertate încât nu știam ce să mai facem cu ea – au apărut posturi noi de televiziune, presa on-line se dezvolta cu o viteză fulgerătoare, oamenii se descătușau… Și atunci au fost comisii de anchetă care au valorificat politic setea nebună de dreptate a tinerilor bătuți în comisariate, și atunci Nagacevschi a prezentat raport cu recomandări (iar ulterior a devenit avocatul lui Plahotniuc), și atunci au fost inițiate dosare penale împotriva șefilor din poliție, s-a făcut inclusiv lista „judecătorilor din iad”… Chiar și Voronin a fost cercetat pentru neglijență în serviciu. Până la urmă toți sunt bine, în libertate, unii, înainte de a-și afla sentința, au ieșit la fumat și duși au fost. Și nimeni nu i-a împiedicat. Alții s-au făcut utili noului regim și au primit funcții la călduț pentru loialitate. Iar noi nu mai suntem la fel de supărați. Sub Plahotniuc, chiar Voronin ni se părea „înger” și vorbeam despre el cu nostalgie – ne lipseau perlele lui amuzante despre „bulbuci”, „jițăi nesoverșennoletnie”, „șoricelul lui Chirtoacă” și „zaveduișcii mebelinogo magazina”…

Nu vrem să mai fim prostiți odată! Vedem iarăși combinații! Vedem oameni care trișează ca să ajungă în anumite funcții. Vedem o mulțime de slujitori ai regimului Plahotniuc care se gudură acum pe lângă noii guvernanți. Și vedem că unii sunt acceptați! Știm că „un salvator de patrie” utilizează fraza: „Eeei, or urla cât or urla alde Țîcu, Gligor și Călugăreanu și s-or liniști! Or uita!”. Baronii locali ai lui Plahotniuc caută disperați „blagoslovire” de la ACUM sau de la Dodon pentru alegerile locale, propun scheme prin intermediari. Caută „borsetka” lui Andrei Năstase și Maia Sandu. Ar da jumătate din ce au furat pentru un „coridor” de discuții cu unul din cei doi. Cică au „propuneri de nerefuzat” legate de TIR-uri, avioane, fotbal, Nistru, etc. Eu știu că unii au răzbătut. Au găsit „coridorul”.

Lucrurile nu merg strună după schimbarea puterii în Republica Moldova. Și nu e vorba doar de greșelile care s-au făcut și despre care s-a vorbit în spațiul public. Schimbărea mult râvnită de cetățeni vine greu, pe anumite segmente, inclusiv din cauza combinațiilor acceptate. De vină este patologia elitelor de a nu lăsa instituțiile statului să funcționeze fără curatori. Plus combinațiile – mai o tocmeală nouă cu Ceaika, mai organizăm un concurs mimat, mai punem un interimar pentru următorii vreo doi ani ca să ne facem ulterior că plouă – că nu are cine răspunde pentru abuzuri… Numai că acest drum are o singură direcție – moarte politică pentru elite și sărăcie pentru cetățeni. Ori nouă ni s-a promis democrație funcțională, ni s-a promis întoarcerea statului cetățenilor, restabilirea funcționalității instituțiilor statului… Ni s-a promis stat de drept și „dreptate pentru fiecare”.

Păi dați-ne țara înapoi! De aproape 90 de zile ne puteți da țara înapoi, iar noi așa și trăim cu senzația că nu ne-o dați. Că o preluați!

Vitalie Călugăreanu,

Cotidianul.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: