image
Sursa foto: gazetanord-vest.ro

România: Controversatele modificări la Codul penal, adoptate de Parlament; Opoziţia: E doliu pentru democraţie

Plenul Camerei Deputaților din Parlamentul României a adoptat modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu.

Proiectul de modificare a Codului penal a primit în plenul Camerei Deputaților, la doar o zi după votul din Senat, 167 voturi „pentru”, 97 voturi „împotrivă” și 19 abțineri, potrivit Digi24.ro.

„De astăzi România nu mai e un stat de drept. A devenit un stat de Dragnea. Dvs consideraţi că nu este o infracţiune, ci e o faptă pe care v-o asumaţi şi cu care v-aţi mândrit. Vine şi o zi de mâine cei care aţi votat acest Cod al ruşinii. Acest Cod nu cred că va intra în vigoare. Vom folosi pârghii, CCR, preşedintele, chiar tribunalul. Vom folosi toate pârghiiile pentru că suntem de partea corectă a istoriei", a declarat Ion Stelian, de la USR.

PNL a anunţat deja că va ataca modificările la Curtea Constituțională.

„Uitaţi-vă aici şi veţi vedea că adevăratul program de guvernare a fost Codul penal. Toate asigurările pe care le-aţi dat românilor în campanie, partenerilor externi nu au fost decât de a simula bunăvoința. Astăzi aţi dat dovadă a comportamentului unei grupări cu caracter infracţional. Cei care astăzi conduc PSD v-au transformat pe toţi din majoritarea de guvernare într-o majoritate toxică pentru Româniai. Din nefericire, PSD-ALDE lucrează împotriva românilor, a propriului popor. Există un acut sentiment de deznădejde pentru că dvs aţi înghenuncheat viitorul European al României. PNL va contesta la CCR acest vot, va utiliza toate pârghiile de a dejuca planurile dvs", a spus Raluca Turcan.

Florin Iordache, preşedinte al comisiei speciale pentru legile justiţiei, a declarat că un simplu atac la CCR al modificărilor Codului Penal nu înseamnă că Opoziţia are dreptate.

„Am considerat că modificarea Codului penal este necesară, la fel şi Codul de procedură penală. Este vorba de 70 de articole, nu de câteva sute, pentru informarea dvs corectă, iar ele sunt în concordanţă cu directivele UE. A existat o mare manipulare, dar cei care au încălcat legea vor răspunde. Dacă cineva este vinovat să meargă în faţa instanţei pe nişte dosare reale şi nu pe nişte dosare create pentru reglarea de conturi. Vrem să revenim la normalitate în România", a declarat Florin Iordache.

Amintim că, luna trecută, coaliția PSD-ALDE a trecut în mare grabă, noaptea târziu, prin Camera Deputaților, Comisia specială și plen sute de modificări la Codul de Procedură Penală. Atât Occidentul, opoziția, cât și societatea civilă contestă aceste schimbări, pe care le denunță că sunt dedicate aleșilor care au probleme cu justiția.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: