image
Sursa foto: jurnal.md

Brazii de la Moldsilva ar putea fi mai ieftini anul acesta

Brazii de la pepinieriile Agenției „Moldsilva” vor fi puși în vânzare în mai puțin de o lună. Administrația examinează posibilitatea de a diminua, cu circa 20%, prețul pentru un brad, astfel încât familiile să se poată bucura de un Pom de Crăciun natural în casă de sărbători.

Directorul Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, a declarat pentru IPN că, la fel ca și în anii precedenți, brazii vor fi scoși la vânzare la jumătatea lunii decembrie, ca să reziste până la încheierea sărbătorilor de iarnă. După tăiere, brazii se păstrează aproximativ o lună. Inițial vor fi comercializate de la șase la opt mii de conifere. Dacă va exista cerere, număr va fi suplinit.

Brazii vor fi aduși din pepinierele silvice de la Chișinău, Edineț, Glodeni, Iargara, Cimișlia, Strășeni, Nisporeni etc. Din cele 12 milioane de puieți din toate pepinierele silvice ale agenției, 15% sunt brazi.

La pepinieriile silvice, anul trecut prețul era de 36 lei/metru pentru molid. Brazii argintii sunt puțin mai scumpi. Dumitru Cojocaru spune că, în contextul pandemiei, când multă lume a fost afectată financiar, săptămâna viitoare va propune Consiliului de Directori reducerea prețului cu 20%.

Directorul „Moldsilva” a mai spus că agenția încearcă să comercializeze brazii prin intermediul întreprinderilor silvice, pentru a evita intermediarii și creșterea prețurilor. Întreprinderile silvice, după ce obțin autorizațiile necesare de la administrațiile locale, urmează să amenajeze platforme speciale de comerț.

Noutăţile partenerilor

comentarii: