image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Guvernul a decis: Statul va putea trage la răspundere judecătorii vinovați de condamnarea RM la CtEDO

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care va oferi posibilitate statului să înainteze acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova de către CEDO.

Potrivit documentului, Ministerul Justiției urmează să fie entitatea responsabilă pentru înaintarea acțiunilor de regres, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va constitui cinci ani.

„Este un proiect foarte bun. Astfel RM își va cunoaște „eroii” pentru care plătim sume imense la Curtea Europeană, dar și să-i poată trage la răspundere. Sper foarte mult că odată cu aprobarea acestui proiect, judecătorii vor cântări bine înainte de a încălca legile”, a comentat premierul Chicu.

Pe parcursul anului 2019, cu referire la Republica Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 54 de hotărâri, dintre care în 39 de hotărâri a fost constatată cel puțin o încălcare a Convenției de către Republica Moldova.

În total, RM a fost obligată să achite peste jumătate de milion de euro și peste 7 milioane de lei, arată raportul Agentului guvernamental.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: