image
Sursa foto: Jurnal TV

Drama celor fără posibilități: Copiii din familii la limita sărăciei depun eforturi uriașe să învețe singuri

Învățământul online a fost inaccesibil pentru copiii din mai multe familii ce se află la limita sărăciei. Trăiesc în sate uitate de lume, iar părinții abia de-și permit să le asigure necesarul minim de viață. Ce să mai zici de conexiune la internet, telefoane sau computere, care au devenit o necesitate în această perioadă pandemică...

În unele cazuri, şcoala online ascunde drame mult mai mari decât lipsa unui telefon performant sau a unei tablete. Acești copii depun eforturi uriaşe să înveţe singuri, având la îndemână doar manualele didactice.

VASILISA, elevă în clasa a III-a: „- Ce îți lipsește ție acum? - Școala. Îmi place mai mult la școală și vreau la școală mai mult decat acasă."

IGOR, elev în clasa a V-a: "- Nu avem telefon cu ce să facem, dar ne cheamă doamna Doina la școală și ne dă de la școală. Ne dă fișă, ne dă de scris. Și vin acasă și le fac. - Acum colegii tăi de clasă ce lecție fac? - Da nu știu."

Andrian, Igor, Vasilisa și Pavel sunt patru copii din satul Onești. Când trec la orele online, elevii au în față o mare provocare: cum să studieze și să facă față orelor. Calculator sau tabletă nu au avut niciodată. Mama lor are un telefon, dar nu are conexiune la internet.

SVETLANA GÎLCĂ, mama a șase copii: „Mi-i foarte greu. Din cauza că nu au internet acasă, ei fac lecțiile acasă, prin telefon sunăm învățătoarea și ea ne spune la ce obiect, copilul se duce la școală și îi dă fișă și ei vin acasă și îi fac."

Pentru această familie, educația s-a ciocnit de sărăcie. Acești șase frați (doi la grădiniță și patru la școală) doar la televizor au văzut cum se face școala online. Tatăl biologic i-a părăsit. Copii sunt crescuți doar de mamă, prea săracă pentru a le cumpăra un computer sau un telefon cu acces la internet. În luna ianuarie, când școlile s-au închis, acești patru copii învățau singuri, acasă. Directorul gimnaziului din localitate le-a oferit o tabletă, însă din lipsa conexiunii la internet, gadgetul a rămas doar o jucărie inutilă în mâinile lor.

DOINA PALERU, director gimnaziu, Onești: „Când am primit o donație de la Ministerul Educației anul trecut, le-am dat o tabletă. Sunt 4 copii care studiază la noi în gimnaziu și cat de puțin să le ușurez situația ca să aibă acces la învățământul online... Dar nu au internet și din cauza aceasta este mai greu să se conecteze. Cumpără cartele, acolo sunt puțini GB și este costisitor să cumperi peste o zi sau două pe săptămână.”

Vasilisa este în clasa a III-a. Chiar și la vârsta ei înțelege că șansa la o viață mai bună, despre care le vorbește mama atunci când îi încurajează să nu renunțe la școală, nu este egală pentru toți copii, indiferent cat de mult își dorește să învețe.

VASILISA elevă în clasa a III-a: "Toți colegii au multe calculatoare acasă și pot să facă online, dar eu nu am calculator și telefon și nu pot să fac lecții pe online. Vreau să mă duc la școală pentru că pierd lecțiile, acasă stau și nu am cu ce să mă ocup și la școală elevii stau și fac lecții, dar eu șed acasă."

Durere în suflet și lacrimi abia stăpânite. Frustrare, neputință și mâhnire în același timp. Sunt numai câteva dintre trăirile acestor suflete. „Vreau să se ducă la școală. Să nu piardă lecțiile, să fie în rand cu copii, să învețe”, spune mama copiilor.

Vedeți aici reportajul realizat de Jurnal TV

Noutăţile partenerilor

comentarii: