image
Sursa foto: Vandeville Eric/ABACA

Decizie fără precedent la Vatican! Papa Francisc a numit șase femei șefe pe finanțele Sfântului Scaun

Papa Francisc a numit șase femei în funcții-cheie din aparatul financiar al Vaticanului - echivalentul Ministerului de Finanțe din alte state, notează The Guardian. Este pentru prima oară când femeile joacă roluri atât de importante în Biserica Catolică.

Liderul Bisericii Catolice a promis că va face schimbări importante la Vatican și va numi femei în funcții-cheie; alegerea celor șase pentru Consiliul Economic, care până acum era format exclusiv din bărbați, reprezintă cel mai important pas făcut în acest sens.

Consiliul Economic, înființat în 2014, are 15 membri, 8 episcopi – bărbați – și 7 laici, care raportează direct la Sfântul Părinte. De-acum, între cei 7 laici sunt 6 femei, europence, toate cu experiență financiară vastă și CV-uri impresionante. Una dintre noile membre ale consiliului este Ruth Kelly, fost ministru britanic. O alta e Leslie Ferrar, fosta trezorieră a prințului Charles al Marii Britanii.

Alte două economiste de top vin din Germania, Charlotte Kreuter-Kirchhof și Marija Kolak, iar celelalte două, din Spania, Maria Concepción Osácar Garaicoechea și Eva Castillo Sanz. Singurul bărbat laic rămas în consiliu este Alberto Minali, fost director general la compania de asigurări italiană Generali, scrie libertatea.ro.

Noile numiri vin într-un context financiar delicat, Vaticanul confruntându-se cu un deficit bugetar accentuat de pandemia de coronavirus, care a dus la scăderea dramatică a vizitatorilor în Muzeele Vaticanului și, pe cale de consecință, a veniturilor încasate din turism.

Noutăţile partenerilor

comentarii: