image
Sursa foto: jurnal.md

Leancă, la Jurnal TV, în prima apariție după căderea PD de la guvernare: „Mi s-au propus foarte mulți bani să plec din PLDM”

Fostul premier Iurie Leancă a avut astăzi prima apariție publică după retragerea PD de la guvernare. S-a întâmplat la Jurnal TV, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, unde Leancă a dezvăluit că i s-au propus „foarte mulți bani” ca să plece din PLDM, la un moment dat.

Iurie Leancă s-a referit la relația cu Vladimir Filat, momentul în care relația dintre aceștia s-a răcit și motivul care a dus la asta.

„În decembrie 2008 am decis să intru în politică, am zis - sau plec din țara asta sau încerc să schimb realitățile din ea. Puteam rămâne la Haga, cu 10.000 de euro salariu pe lună. Am decis să ader la PLDM, fiindcă acolo era Vlad Filat, Sandu Tănase, Mihai Godea, Nagacevschi, deci era multă lume bună. Cât am fost ministru de Externe, împreună cu domnul Filat am reușit multe chestii bune. Poate tocmai de asta dânsul a insistat să ajung eu prim-ministru. Am refuzat timp de 10-14 zile această funcție. Știam că dacă nu ești șef de partid, nu controlezi nici miniștrii tăi, că ramane o loialitate dublă, dar deseori unică, doar față de liderul de partid. Și, cel mai rău, știam că nu voi fi în stare să influențez activitatea fracțiunii PLDM. Ceea ce nu am luat în considerare e faptul că din a doua zi cum am ajuns prim-ministru interimar, a apărut un resentiment din partea lui, niște orgolii, care, din păcate, au stricat toată relația ulterioară”, a spus Leancă.

„Înainte de a accepta funcția, mi-a promis că o să mă ajute și pe domenii-cheie, să nu ajungem în situații complicate. Din păcate, s-a întâmplat invers. Dar, încă o dată, îi ințeleg situația. Poate tocmai de aceea prefer să nu deschid unele paranteze. Și sper că dânsul nu va inventa anumite chestii. Am înțeles că a zis că, din 2013, eu nu am fost prim-ministrul PLDM-ului. Păi dacă eu nu deveneam prim-ministrul PLDM-ului și nu veneam pe lista PLDM în 2014, PLDM lua 5-7 la sută, pentru că pe atunci aveam cea mai mare popularitate în Republica Moldova. Și vreau să vă zic că mi s-au propus și bani foarte mari ca să plec din PLDM, dar am rămas loial acestei echipe care m-a ajutat să ajung și ministru, și prim-ministru”, a mai declarat fostul premier.

Leancă a refuzat să spună cine i-a propus bani. „Nu contează, cineva care stă la răcoare, mai puțin contează”, a spus Leancă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: