image
Sursa foto: Jurnal.md

Mesajul lui Saakașvili către Occident, în Washington Post: Oligarhii Plahotniuc, Ivanișvili și Akhmetov trebuie SANCȚIONAȚI

Oligarhi precum Vladimir Plahotniuc, Bidzina Ivanișvili și Rinat Akhmetov trebuie sancționați. Aceștia nu sunt oameni de afaceri legitimi, ci acționari ai propriilor guverne. Este mesajul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, adresat către Occident și publicat de Washington Post.

„Doar prin ruperea dominației oligarhilor, prin construcția unor democrații puternice din interior, popoarele Georgiei, Ucrainei și Moldovei vor putea înfrânge Putinismul, iar această victorie va fi resimțită în întreaga lume”, argumentează Mihail Saakașvili.

Articolul scris de Saakașvili este publicat în contextul în care pe 31 martie în Ucraina vor avea loc alegeri prezidențiale

„Clicul oligarhic va fura alegerile și, ca răspuns, observatorii internaționali vor acuza autoritățile locale de trucarea voturilor. Dar, în loc să abordeze simptomele retrospective democratice, este timpul să tratăm cauza principală: puterea din umbră”, spune fostul președinte al Georgiei.

Moldova oferă un exemplu de manual, remarcă în continuare Mihail Saakașvili.

„Vladimir Plahotniuc controlează al doilea cel mai puternic dintre partidele din RM și a făcut alianțe cu alte părți pentru consolidarea puterii. Deși exercită un control total asupra parlamentului, asupra forțelor de ordine și a sistemului judecătoresc, Plahotniuc nu are niciun interes să candideze pentru vreo funcție. Porecla lui în Moldova este „păpușarul”, iar în alegerile de luna trecută și-a consolidat poziția”, continuă Saakașvili.

Moldova are un PIB pe cap de locuitor de doar 3.226 de dolari SUA. Valoarea averii lui Plahotniuc este estimată la 3 miliarde de dolari, ceea ce îl face de un milion de ori mai bogat decât nivelul mediu. În mod surprinzător, adevărata putere stă la el, nu la oficialii aleși. Același lucru este valabil și pentru alte două țări care se învecinează cu Rusia: Georgia și Ucraina, spune în continuare autorul.

„Când am fost președinte al Georgiei, țara noastră a fost lăudată ca lider reformator din lume. Astăzi, Georgia are propriul său Plahotniuc: Bidzina Ivanišvili, președintele partidului de guvernământ. Are o avere netă cunoscută de 4,9 miliarde de dolari, echivalentă cu aproape o treime din PIB-ul țării. Cum a acumulat această bogăție - în Rusia, desigur - nu este clar. Ivanișvili conduce Georgia ca fiind proprietatea sa, cu instanțe loiale și un aparat de securitate represiv. Ucraina, mai mare decât Moldova și Georgia, are mai mult de un oligarh. Cel mai bogat este Rinat Akhmetov, un magnat al oțelului, ale cărui fabrici au susținut separatiștii din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Moldova, Georgia și Ucraina au o altă provocare: sunt parțial ocupate de Rusia, iar vecinii lor agresivi sunt adesea blamați pentru eșecurile lor în dezvoltarea democratică”, spune Saakașvili.

În opinia ex-președintelui georgian, elitele moldovenești, georgiene și ucrainene fac jocul lui Putin, ceea ce este paradoxal în condițiile în care toate cele trei guverne sunt aparent pro-occidentale. Ele fac parte din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și contribuie cu trupe la misiunile NATO. Mai mult, alegătorii din aceste țări sprijină în general transparența, democrația și legăturile mai strânse cu Occidentul, spune autorul.

„Nu este o coincidență faptul că toți cei trei păpușari și-au făcut averea în Rusia. Interesele lor de afaceri iau locul intereselor naționale. Putin nu este cunoscut pentru caritate; orice oligarh care a făcut miliarde în Rusia este datornic Kremlinului. Cel mai mare dușman se află în interior. O stare de captivitate este o stare slabă, vulnerabilă la agresiunea străină. Și pentru mulți aflați sub conducere informală, singura cale de ieșire din sărăcie - pe lângă crimă sau nepotism - este emigrarea. Astfel încât oligarhii pot cumpăra voturi mai ieftin decât oricând. Putin nu putea fi mai mult mulțumit de acest ciclu vicios”, continuă Saakașvili.

Ce trebuie să facă Occidentul, se întreabă în context fostul președinte al Georgiei

„Moldova, Georgia și Ucraina primesc ajutoarea de miliarde din partea UE, a SUA și a Fondului Monetar Internațional, la care Statele Unite sunt cel mai mare donator. Această finanțare este destinată sprijinirii reformelor anticorupție, iar guvernelor beneficiare li se cere să facă progrese. (...) În Republica Moldova, unde mai mult de un miliard de dolari (aproximativ 12% din PIB) a fost furat din banca centrală, lipsa unor reforme esențiale nu inspiră încrederea că asistența acordată de FMI, de 183 milioane de dolari, va fi folosită conform destinației. Statele Unite trebuie să trateze corupția ca o amenințare la adresa securității naționale și să mențină valorile americane în țările care beneficiază de sprijinul american. În statele capturate cu conducători de umbră, corupția nu poate fi eradicată doar prin sancționarea funcționarilor. Oligarhii trebuie, de asemenea, sancționați. Plahotniuc, Ivanișvili și Akhmetov nu sunt oameni de afaceri legitimi; aceștia sunt acționari ai propriilor guverne”, argumentează Saakașvili.

„Prin asigurarea utilizării corecte a ajutorului, a sancțiunilor asupra brokerilor informali de putere e va putea apăra interesele contribuabililor americani, consolidând în același timp democrațiile din Europa de Est. Doar prin ruperea dominației oligarhilor, prin construcția unor democrații puternice din interior, popoarele Georgiei, Ucrainei și Moldovei vor putea înfrânge Putinismul. Această victorie va fi resimțită în întreaga lume”, spune în concluzie Mihail Saakașvili.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: