image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Greceanâi, la Parlament: „Nu mă provocați că altfel n-o să aveți niciun vot; Trebuie oleacă de dictatură și nu numai oleacă”

Schimb de replici și acuzații astăzi, în plenul Parlamentului. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Vasile Bolea, că ignoră amendamentele opoziției. Bolea a respins acuzațiile și chiar dacă inițial un amendament al lui Litvinenco fusese respins în Comisie, în plenul Parlamentului socialiștii s-au răzgândit.

Dezbaterile au avut loc pe marginea proiectului de lege care prevede crearea unei subcomisii pentru exercitarea controlului parlamentar asupra executării hotărârilor CtEDO și celor ale Curții Constituționale.

„Nu sunt propuneri care vor înrăutăți proiectul, dimpotrivă ele asigură transparența. În cadrul Comisiei, din păcate, colegul dvs. a spus că pur și simplu nu le acceptă. În Comisia Juridică știți care e situația: socialiștii dețin majoritate. Și cele mai multe dintre propunerile noastre sunt responde fără mare argumentare”, a menționat Sergiu Litvinenco.

„Stimate coleg, eu în cadrul Comisiei Juridice am un singur vot. Pentru votul meu pot să vă argumentez orice decizie. În cadrul comisiei noi activăm colegial și dacă majoritatea a decis într-un fel sau altul, iar eu citesc raportul. Nu trebuie să ne atribuiți calitatea de 5, 6 sau 9 membri în Comisia Juridică”, a fost replica lui Vasile Bolea.

„Cu părere de rău trebuie să fim martori la anumite ambiții din partea membrilor Comisiei Juridice și tot Parlamentul devine ostatic. Dialogul parlamentar nimeni nu l-a anulat. Ideea e bună și noi o vom susține. Domnule Litvinenco, atunci când există dorință, puteți să vă apropiați și putem conveni și vota o inițiativă bună”, a intervenit și socialistul Vlad Bătrâncea.

În momentul supunerii votului, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, părea nemulțumit de numărare.

„Domnule Popșoi, nu mă provocați că altfel n-o să aveți niciun vot. Dictatură. Aici trebuie oleacă de dictatură și nu numai oleacă, dar oleacă tare”, a comentat speakerul Zinaida Greceanâi.

Potrivit proiectului, subcomisia va activa în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități. Președinte al subcomisiei va fi ales un reprezentant al opoziției parlamentare, iar componența nominală și numerică va fi aprobată de Comisia juridică, numiri și imunități cu votul majorității membrilor săi.

Subcomisia va monitoriza permanent procesul de executare a deciziilor CtEDO și a hotărârilor Curții Constituționale, precum și va promova proiectele de acte normative necesare pentru executarea acestora. Subcomisia va audia și va solicita informații de la autoritățile responsabile de elaborarea și implementarea măsurilor de executare a deciziilor CtEDO și a hotărârilor Curții Constituționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: