image
Sursa foto: privesc.eu

Alexandru Slusari: „După amenințările cu dosare penale, guvernarea trece la coruperea factorilor de decizie din teritoriu”

„Azi am auzit populism cinic vociferat de către Vladimir Cebotari, vicepreședinte PD. Nici în şapte ani, fiind în toate alianțele de guvernare, nici în ultimii doi ani şi jumătate de guvernare unipersonală, Plahotniuc și gașca lui de profitori n-au făcut nimic pentru descentralizare financiară și administrativă. Mai mult, regimul a făcut totul posibil pentru a transforma Moldova într-un stat centralizat excesiv. De fapt, dictaturile altfel nu pot acționa”. Declaraţiile au fost făcute de către vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

Totodată, Alexandru Slusari spune că „fondurile speciale pentru regiuni administrate de către funcționari publici la nivelul central și se repartizează după criteriile politice. Impozitul pe venit pentru persoanele juridice este transferat plenar în bugetul central. Multiple filiale/reprezentanțe ale companiilor mari în teritoriu achită toate impozitele pentru salariați în Chișinău. Toate facilitățile fiscale introduse în legislația pentru impozitele și taxele locale nu se compensează din centru. Reevaluarea obiectelor imobiliare în zonele rurale nu a fost făcut mai bine de zece ani”.

„Marea majoritate a clădirilor, terenurilor și lacurilor din unitățile administrativ-teritoriale nu sunt înregistrate după autoritățile locale, pașaportizate și nici măcar delimitate de proprietate de stat. Șirul problemelor autorităților locale poate fi continuat. Cu câteva luni înainte scrutinului parlamentar, dictatorul aruncă niște fărâmături de umilință pentru câteva mii de reprezentanți ai satelor și orașelor, știind că primăriile și în condițiile sărăciei totale se bucură de încredere de zeci de ori mai mare decât guvernarea actuală antipopulară”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

În context, Alexandru Slusari spune că „după procesul de amenințare cu dosarele penale, guvernareatrece la etapa coruperii a factorilor de decizie din teritoriu”.

„Lipsa reformelor în domeniul administrației locale și miliarde de lei, ratate de localitățile noastre, se compensează acum cu doar 26 mln. de lei, care vor fi alocate din bugetul de stat pentru niște majorări salariale funcționarilor din primăriile. Mare dezmăț”, a punctat Alexandru Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: