image
Sursa foto: Privesc.eu

PD critică măsurile fiscale anunțate de Finanțe; Cebotari: Agenților economici le rămânea de pâine, nu știu dacă și de unt

Noile măsuri fiscale, anunțate ieri de ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, în special cele ce țin de sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), vor ruina mai multe afaceri, iar în rezultat mai mulți cetățeni vor pleca peste hotare.

Cel puțin așa consideră vicepreședintele fracțiunii PD, Vladimir Cebotari. Totodată, în opinia lui Cebotari, prin anularea scutirilor pentru tichetele de masă, guvernarea „bagă mâna în buzunarele cetățenilor”.

„Am rămas profund marcat ieri când am auzit declarațiile doamnei ministru al Finanțelor în privința intențiilor de a majora taxele pentru industria HoReCa. Cel puțin a spus acest lucru foarte clar, deși a dat de înțeles că vor fi și alte taxe crescute. În această industrie este foarte greu, chiar imposibil, să documentezi cu facturi tot lanțul valoric al produselor, consumabilelor și serviciilor. Documentarea și impozitarea la asemenea nivel al acestei industrii este falimentară. Reducerea TVA de la 20% la 10% a fost stimul ca această industrie să treacă din negru în alb. Agenții economici erau bucuroși că nu trebuie să se mai teamă de controale și le mai rămâne și de o bucățică de pâine. Nu știu dacă le mai ajungea pentru unt”, a declarat Cebotari.

Vladimir Cebotari a criticat şi intenţia Ministerului Finanţelor de a anula aşa-numitele „tichete de masă”, introduse de Guvernul Filip.

„Da, statul nu primește taxe de la acești bani. Dar statul nu a avut nimic de suferit de la aceasta. Anulând tichetele de masă, se vărâ mâna în buzunarul omului. Oamenii care au rămas în ministere sunt într-atât de terorizați încât nu mai pot spune „nu” acestui Guvern. Aceste mișcări revanșiste ne amintesc de mișcările bolșevicilor în 1917. Atunci a început să se distrugă fără ca nimic să se construiască. Ne întrebăm câte surprize de acest gen ne mai așteaptă? Câți oameni trebuie să-și mai facă bagajele pentru a pleca din țară”, a adăugat Cebotari.

Amintim că ieri ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat politicile fiscale incluse în Acordul cu Fondul Monetar Internațional, menite să mobilizeze resurse adiționale pentru bugetul anului 2020.

Printre acestea se numără anularea facilităților care nu au un scop de echitate socială sau de promovare a unor obiective de dezvoltare. Este vorba de anularea scutirilor la jocurile de noroc, scutirilor pentru parteneriatele public-private, anularea scutirilor pentru tichetele de masă, eliminarea cotei reduse de 10% pentru sectorul HoReCa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: