image
Sursa foto: AP/Agerpres

Siria: A început evacuarea a două localităţi pro-regim asediate

Mii de civili şi combatanţi pro-regim din Al-Foua şi Kfarya, două localităţi siriene asediate de trei ani de rebeli şi jihadişti, au început, în noaptea de miercuri spre joi, să fie evacuaţi pe cale rutieră.

Un corespondent AFP aflat la faţa locului a numărat circa 20 de autobuze părăsind aceste localităţi în cadrul unui acord între Rusia, aliata regimului de la Damasc, şi Turcia, susţinătoare a rebelilor.

Luptători şi civili erau vizibili la bordul vehiculelor, precum şi numeroase lucruri personale, scrie Agerpres.

Evacuările îi vizează pe toţi locuitorii celor două sate, ei urmând să fie transferaţi spre teritorii aflate sub control guvernamental în provincia vecină Alep, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Al-Foua şi Kfarya, cu o populaţie majoritar şiită, sunt asediate de rebeli şi de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, fostă ramură a Al-Qaida în Siria, care controlează în prezent cea mai mare parte a provinciei.

În total, circa 6.900 de persoane, civili şi luptători, urmează să fie evacuate, conform unei surse din cadrul grupării jihadiste. În schimb, 1.500 de deţinuţi vor fi eliberaţi din închisorile regimului.

În aprilie 2017, într-o operaţiune de evacuare, zeci de locuitori din Al-Foua şi Kfarya au fost ucişi pe drum într-un atentat sinucigaş.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: