image
Sursa foto: Gettyimages

Meci istoric la Phenian: Aflate în stare de război, cele două Corei se luptă pe teren pentru un loc la Cupa Mondială

Naționala de fotbal a Coreei de Nord va întâlni selecționata vecinilor din Sud într-un meci care se dispută marți, la Phenian. Este primul meci de fotbal jucat pe stadionul din capitala Coreei de Nord, din ultimii 30 de ani. În 1990, într-un meci disputat pe aceeași arenă, Kim Il-sung, naționala Nordului a învins în singurul meci din istorie selecționata din Sud. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, va asista la meciul istoric dintre selecţionatele Coreei de Nord şi Coreei de Sud, contând pentru preliminariile Cupei Mondiale de fotbal din 2022, informează Agerpres.

După apropierea diplomatică din 2018, Coreea de Nord a ales să adopte o poziţie mai dură faţă de vecinul său, din cauza absenţei progreselor în negocierile cu Statele Unite în privinţa denuclearizării, acordând vize doar jucătorilor şi personalului tehnic al selecţionatei Coreei de Sud.

Suporterii, jurnaliştii şi echipele de televiziune din Sud nu au obţinut autorizaţia specială necesară pentru a se deplasa în ţara vecină, astfel că meciul de la Phenian nu va fi transmis în direct.

Din cauza acestor restricţii, la conferinţa de presă pe care selecţionerul Coreei de Sud, portughezul Paulo Bento, a susţinut-o la Phenian au asistat doar cinci ziarişti nord-coreeni.

Reprezentanţii echipei sud-coreene dispun de două conexiuni internet, una la stadion şi alta la celebrul hotel Koryo din capitala nord-coreeană, unde este cazată selecţionata Sudului.

Un purtător de cuvânt al Federaţiei sud-coreene de fotbal (KFA) declarat agenţiei EFE că este analizată posibilitatea transmiterii unor informaţii în direct despre meci şi că ar putea fi utilizată pagina oficială a federaţiei pentru a le publica.

Meciul de la Phenian contează pentru cea de-a doua fază a preliminariilor asiatice ale Cupei Mondiale din 2022, având loc în cadrul etapei a treia din Grupa H.

Coreea de Sud este considerată favorită, după ce a câştigat şapte dintre cele 16 meciuri intercoreene, opt dintre acestea încheindu-se la egalitate. Nord-coreenii mizează însă pe faptul că au obţinut unica lor victorie în faţa vecinilor din Sud în singurul meci dintre cele două formaţii disputat până acum la Phenian, în octombrie 1990.

Fotbalul din Coreea de Nord, cel mai restrictiv și izolat stat de pe planetă, este aproape necunoscut în exteriorul țării. Singurele momente în care nord-coreenii s-au aflat în atenția lumii datorită fotbalului au fost cele două campionate mondiale la care echipa lor națională a participat.

Prima apariție la Mondial, în Anglia 1966, a fost chiar una istorică pentru țara aflată atunci în mâinile dictatorului Kim Il-sung. Coreea de Nord a învins Italia și s-a calificat în sferturile de finală, unde a condus-o pe Portugalia lui Eusebio cu 3-0. Însă până la final a încasat cinci goluri și a fost eliminată din competiție.

În schimb, ediția din 2010 a fost teribilă pentru nord-coreeni– a pierdut toate cele trei partide din Africa de Sud, două dintre ele la scor: 0-7 cu Portugalia și 0-3 cu Coasta de Fildeș.

Radio Free Asia a dezvaluit că echipa națională de fotbal a Coreei de Nord a fost pedepsită la câteva zile de la întoarcerea în țară, după evoluția slabă de la Cupa Mondială din Africa de Sud. Potrivit sursei citate, fotbaliștii au fost mustrați și umiliți în public.

La întoarcerea în tară, jucătorii au fost duși pe o scena din Palatul de Cultura al Poporului și supuși unei sesiuni de șase ore de critici venite de la comentatorii sportivi, sportivi, studenți și politicieni. Ri Dong-Kyu, comentator la postul national de televiziune, a fost cel care a dat tonul umilintelor, criticând fiecare jucator în parte. Doar doi fotbalisti au scapat de aceasta pedeapsa, Jong Tae-Se si Ang Yong-Hak, ambii nascuți în Japonia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: