image
Sursa foto: heart.co.uk

Cea mai veche agenție de turism din lume a intrat în faliment; 600.000 de turiști sunt blocați în lume

Cea mai veche companie de turism din lume, Thomas Cook, și-a anunțat falimentul luni dimineață, după ce negocierile prin care se încerca salvarea firmei au eșuat. La momentul intrării în faliment, acolo lucrau 9.000 de oameni care gestionau vacanțele a circa 600.000 de turiști.

Autoritatea de aviație a anunțat luni, la ora 2 dimineața, că cea mai veche companie de vacanțe din lume a intrat în administrare specială și că toate zborurile și rezervările au fost anulate, potrivit The Guardian, citat de Hotnews.ro.

Peter Fankhauser, directorul executiv al Thomas Cook, a declarat că regretă profund falimentul și și-a prezentat scuze milioanelor de clienți și miilor de angajați.

Guvernul și ACA au declanșat cea mai mare operațiune de repatriere din Marea Britanie, denumită „Operațiunea Matterhorn”. Potrivit The Guardian, în operațiunile de repatriere, care vor avea loc până în 6 octombrie, și care ar putea costa circa 150 de milioane de lire, vot fi utilizate avioanele British Airways și easyJet.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, i-a asigurat duminică pe cei aflați în vacanță că nu vor rămâne blocați în străinătate și că guvernul britanic se va ocupa de repatrierea lor.

Întâlnirea dintre executivii companiei de turism și reprezentanții acționarilor (cel mai mare acționar al firmei fiind conglomeratul chinez Fosun), desfășurată timp de 11 ore la sediul unei firme de avocatură din centrul Londrei nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Clienții Thomas Cook așteaptă acum nerăbdători să se poată întoarce acasă. Tour-operatorii plătesc de regulă hotelurile la 90 de zile după plecarea oaspeților, astfel încât hotelierii sunt îngrijorați acum că nu își vor mai vedea banii.

Clienții unui hotel din Tunisia spun că au fost sechestrați de agenții de securitate ai unui hotel, executivii respectivului hotel dorind plata unei garanții că își va primi banii pe vacanțele turiștilor. În final, disputa a fost rezolvată, iar turiștii au fost lăsați să plece.

Thomas Cook (1808-1892) este considerat „parintele turismului” din istoria turismului organizat deoarece, el a fost primul care a conceput un produs integrat.

Mike Churcher, un pensionar în vârstă de 63 de ani, care se află în prezent într-o vacanță luată prin intermedul Thomas Cook, împreună cu soția sa și fiul în vârstă de 22 de ani, în Antalya, Turcia, a declarat că se teme că va fi dat afară din hotel. El a declarat pentru The Guardian: „Nu există niciun fel de informații despre ce se întâmplă. Stăm în așteptare. Nu credem că au fost plătite camerele pentru vacanța noastră [de către Thomas Cook], așa că suntem îngrijorați că ne pot da oricând afară din hotel”.

Bryan Ferriman, în vârstă de 82 de ani, care se află pe insula greacă Leros împreună cu soția sa, e la fel de îngrijorat. "Aveam programat un zbor de la Kos la Birmingham joi seara târziu. Am încercat să-i trimit un e-mail companiei Thomas Cook, dar este imposibil, iar telefonul este pur și simplu inutil".

Istoria companiei

Thomas Cook s-a născut în Derbyshire, Anglia. Rămas fără tată de la 3 ani, a lucrat în timpul liber încă din adolescentă. Prima idee de a câștiga bani din turism i-a venit însă pe ruta Market Harborough-Leicester, potrivit Ilovetravel.ro. Așa se face că la 5 iulie 1841 a intermediat compania de trenuri Midland Counties Railway cu 540 de persoane, cerându-le 1 shilling pentru biletul de tren care includea și mâncarea în timpul călătoriei de la stația Leicester Campbell Street până în Loughborough, 11 mile distanță. După trei veri consecutive, compania de trenuri a fost de acord să aibă o înțelegere permanență cu el, acest succes aducându-l pe Thomas Cook în față propriului business, făcând profit din comisionul aferent biletelor de călătorie.

În 1846, Thomas Cook duce un grup de 350 de persoane în Scoția, iar cea mai mare realizare la acea vreme a fost să trimită un grup de 165.000 de persoane la Londra, la Great Exhibition.

Anul 1851 îl trimite pe Thomas Cook în prima călătorie în străinătate. A vizitat Parisul iar în anul următor a ineput „Grand Circular Tour”. După petreceri și vizite turistice din Elveția până în Statele Unite, Thomas Cook introduce conceptul de „inclusive independent travel” - adică orice turist putea călători independent, el asigurând serviciile de transport, cazare și mâncare, pentru orice rută sau perioadă.

În 1871, Thomas Cook se asociază cu fiiul sau, John Mason și redenumește agenția de voiaj „Thomas Cook&son”, vânzând servicii pentru călătorii interne și internaționale. Sediul agenției din Londra deținea și un mic shop cu accesorii de călătorie: ghiduri turistice, valize, hărți sau telescoape. Împreună cu soția sa, Thomas Cook deținea și un hotel și în 1866 introduce noțiunea de „voucher”.

Până în 1888, compania Thomas Cook avea filiale în toată lumea, inclusiv în Australia sau Nouă Zeelandă. După moartea tatălui sau, John Mason, lasă mai departe agenția de voiaj celor trei fii ai săi.

Thomas Cook are peste 20 de milioane de turiști și 25.000 de agenți de turism în 17 țări, având propriile publicații turistice, cât și compania aeriană Thomas Cook Airlines.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: