image
Sursa foto: CNN

Fotografia publicată de Palatul Buckingham în ziua când Regina Elisabeta a II-a a împlinit 70 de ani de domnie

Palatul Buckingham a publicat duminică o fotografie a Reginei Elisabeta a II-a cu ocazia împlinirii a 70 de ani de domnie. Suverana, care a ajuns la Jubileul de Platină, deţinea deja recordul de longevitate pe tronul britanic din septembrie 2015.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, la 6 februarie 1952, în aceeaşi zi în care tatăl ei, regele George al VI-lea, de care era foarte ataşată, a murit de cancer pulmonar la vârsta de 56 de ani. De atunci, Elisabeta a II-a a trecut prin vremuri tulburi şi crize, dar fără a se arăta copleșită, ceea ce a făcut din suverană cel mai respectat membru al familiei regale britanice.

Fotografia publicată duminică de Palatul Buckingham este datată 2 februarie 2022 şi a fost realizată la reşedinţa Sandringham. Regina apare zâmbind, într-o rochie verde deschis, având în faţă celebra sa cutie roşie ce conţine documente guvernamentale. În fundal se vede o fotografie înrămată a lui George al VI-lea alături de un câine corgi, rasa preferată a reginei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„În timp ce marcăm această aniversare, am plăcerea de a reînnoi promisiunea pe care am făcut-o în 1947 că viaţa mea va fi dedicată în întregime slujirii dumneavoastră”, a scris suverana într-un mesaj pe care l-a semnat de mână, „Servitoarea dumneavoastră, Elizabeth R.”.

Dulce-amăruie, această dată de 6 februarie este, de asemenea, prima aniversare a reginei ca văduvă, după moartea soţului său, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani, iar monarhia trece printr-o perioadă tulbure din cauza acuzaţiilor de agresiune sexuală împotriva fiului său, Andrew, scrie AFP.

Regina este primul monarh britanic care sărbătorește un Jubileu de Platină, dar nu a participat la niciun eveniment public cu această ocazie.

Profimedia ImagesProfimedia Images

Fotografia dată publicității de Palatul Buckingham cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a Foto

Reacții la Jubileul de Platină

Oricât de populară ar fi, Elisabeta a II-a s-a retras în mare parte din viaţa publică după ce a suferit probleme de sănătate în octombrie, iar două apariţii înainte de Jubileul de Platină au arătat-o fragilă sau mergând cu un baston.

Cea mai emoționantă reacție la Jubileul de Platină al Reginei a venit chiar de la Prințul Charles, moștenitorul Coroanei: „Devotamentul Reginei pentru bunăstarea întregului popor inspiră tot mai multă admirație cu fiecare an care trece”, a transmis prințul Charles într-o declarație publică. Prințul Charles a salutat și dorința mamei sale ca soția sa, Camilla, ducesa de Cornwall, să fie numită regină consoartă atunci când el va deveni rege. Prințul a spus că el și soția sa sunt „foarte conștienți de această onoare”.

Premierul Boris Johnson a adus un omagiu „devotamentului de nezdruncinat” al reginei.

Omagii au venit şi din străinătate. Justin Trudeau, premierul Canadei, al cărei şef de stat este Elisabeta a II-a, a lăudat „conducerea sa fermă în momente de schimbare, dificultate sau incertitudine”.

Pentru Casa Albă, ea a consolidat prietenia, idealurile comune şi credinţa în democraţie dintre Regatul Unit şi Statele Unite.

Au fost bătute monede comemorative şi au fost emise opt timbre, care o înfăţişează pe Elisabeta a II-a în diferite momente ale domniei sale. Luni, în centrul capitalei vor fi trase salve de tun.

În contrast cu aceste omagii discrete în ziua Jubileului de Platină, sunt prevăzute în schimb patru zile de festivităţi, între 2 iunie (ziua încoronării sale în 1953) şi 5 iunie, cu o paradă militară, un mare concert şi mii de prânzuri populare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: