image
Sursa foto: jurnal.md

Plahotniuc își păstrează Ordinul Republicii; Președinția: Nu există temei pentru a fi retras // DOC

Fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, își păstrează Ordinul Republicii, distincție oferită de ex-președintele Nicolae Timofti în 2014.

Într-un răspuns oferit deputatului Blocului ACUM Platforma DA, Maria Ciobanu, Președinția anunță că nu există temei pentru ca lui Plahotniuc să-i fie retras Ordinul Republicii.

„Cel mai urât dintre pământeni, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, deține cea mai înaltă distincție în stat, Ordinul Republicii, iar pentru președintele Igor Dodon nu sunt motive suficiente pentru a-i fi retrasă. Așteptăm, la calendele grecești, hotărârea instanței de judecată?”, a comentat Maria Ciobanu.

În răspunsul semnat de secretarul general adjunct al Aparatului președintelui, Nicolae Posturusu, se spune că distincțiile de stat pot fi retrase doar de către președintele RM în cazul în care persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă sau a săvârșit fapte ce contravin Constituției.

„În cazul de față nu există nici solicitarea instanței de judecată, nici propunerea organului respectiv. Or, propunerea de acordare a distincției cetățeanului Vladimir Plahotniuc a parvenit de la formațiunea Partidul Democrat. În consecință, vă aducem la cunoștință că șeful statului, la momentul de față, nu are temei juridic pentru a retrage înalta distincție conferită anterior lui Vladimir Plahotniuc”, explică secretarul general adjunct al Aparatului președintelui.

Precizăm că „Ordinul Republicii”, distincţia de stat supremă, care se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii, i-a fost decernat lui Plahotniuc printr-un ordin semnat de preşedintele Timofti în iulie 2014.

Fostul șef al PD s-a ales cu distincţia de stat supremă „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

docdoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: