image
Sursa foto: jurnal.md

În RM există 37.800 de șomeri, iar guvernul vrea să aducă forță de muncă din afară pentru a transforma statul în șantier

Viorel Chivriga: „Guvernul ar trebui să se gândească cum să readucă acasă și să motiveze cetățenii noștri plecați la muncă peste hotare, să revină și să muncească aici”

În cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu, acesta s-a arătat îngrijorat de lipsa forței de muncă din R. Moldova.

„Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni. Acest lucru va deveni acut în perioada în care se vor desfășura lucrările de construcție a drumurilor, planificate pentru acest an. Motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

La ședință au fost examinate scenariile existente de imigrare în scop de muncă și a fost evaluată siguranța și complexitatea lor, astfel încât agenții economici să poată atrage și administra facil forța de muncă din afara țării.

Iar la finalul ședinței, premierul le-a solicitat responsabililor BMA, ASP, CNAM și a altor instituții implicate să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă.

Sergiu Gaibu: „La noi forță de muncă este dacă este plătită adecvat”

Pe parcursul anului 2019, aproape 3.700 de persoane s-au pus la evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă în căutarea unui loc de muncă.

Biroul Național de Statistică ne arată că în trimestrul III al anului 2019, în republică existau, în total, 37.800 de persoane fără un loc de muncă, mai mult decât în 2018, când se înregistrau 31.000 de persoane. Şomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații - 51,9% din totalul de șomeri - şi persoanele din mediul urban - 53,5%.

Economistul Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, a declarat pentru Jurnal.md că guvernul ar trebui să se gândească cum să readucă acasă și să motiveze cetățenii plecați la muncă peste hotare să revină și să muncească aici.

„Într-adevăr, avem mulți șomeri, dar nu toți sunt buni pentru astfel de lucrări. În plus avem mulți care stau acasă primesc acel ajutor social din partea statului, care le convine și nu-și doresc să muncească. Este o dilemă. Guvernul poate să aducă altă forță de muncă din afară, dar asta nu înseamnă că ea va fi calitativă, am avut cazuri, de exemplu cazul muncitorilor din Azerbaijan”, susține Chivriga.

Economistul Centrului analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, a menționat pentru site-ul nostru că importul forței de muncă își are rostul atunci când statul are economie performantă și tot ce îi lipsește sunt doar brațele de muncă.

„În general, importul forței de muncă poate să ne creeze mari probleme în viitor. Noi nu avem capacități de integrare, iar ineficiența statului și a economiei va duce doar la completarea rândurilor nevoiașilor. La noi forță de muncă este dacă este plătită adecvat”, a punctat expertul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: