image
Sursa foto: foto simbol

Hackerii au furat datele personale pentru 1,1 milioane de bulgari; Atacul a venit din Rusia

Hackerii au furat datele personale a mii de oameni în Bulgaria și le-au distribuit de pe o adresă de email din Rusia, atacul fiind pus de autoritățile de la Sofia pe seama deciziei Bulgariei de a cumpăra avioane F-16 din SUA, scrie Reuters.

Informațiile furate vizează peste 1,1 milioane de cetățeni și cuprind datele de identificare, veniturile și datele privind asigurările sociale și cele de pensii.

Infractorii cibernetici au accesat sistemele Fiscului bulgar, iar apoi au trimis presei informații confidențiale care ar proveni din serverele Ministerului Finanțelor, a declarat Mladen Marinov, ministrul de Interne de la Sofia.

„Poate că acesta este primul caz din Bulgaria care este de succes, numeroase date au fost furate”, a spus acesta la postul de televiziune bTV.

Acesta a spus că atacul a fost probabil motivat de decizia Bulgariei de a achiziționa opt avioane noi F-16 din SUA, de la compania Lockheed Martin. „O analiză politică poate fi făcută – emailul a venit de pe un site din Rusia… iar o decizie crucială privind cumpărarea de avioane F-16 a fost luată ieri”, a continuat el.

Aceasta este cea mai mare achiziție militară a Bulgariei de la căderea comunismului. Odinioară un satelit obedient al Rusiei, Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană și NATO, scrie libertatea.ro.

Acum țara de la sud de Dunăre își înlocuiește vechile MiG-uri 29 cu avioane de vânătoare F-16. Potrivit site-ului local Mediapol, emailul a venit de pe o adresă a Yandex, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: