image
Sursa foto: gq.com

Brexitul lui Boris Johnson ar putea fi un dezastru: Cât ar pierde economia Marii Britanii dacă acordul merge înainte

Economia Marii Britanii ar putea fi cu 3,5% mai mică pe termen lung pe fondul acordului de Brexit propus de Boris Johnson, în comparaţie cu situaţia în care ar fi rămas în Uniunea Europeană, potrivit avertismentului lansat de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR), citat de Bloomberg.

Think-tank-ul NIESR susţine că nu se aşteaptă ca economia britanică să fi impulsionată de acordul de Brexit al premierului Johnson, care implică menţinerea pieţei unice.

În cel mai recent raport, publicat săptămâna aceasta, NIESR arată că perspectivele Marii Britanii sunt „deteriorate de o incertitudine politică şi economică semnificativă şi depinde în mod critic de relaţiile de comerţ ale Regatului Unit după Brexit”.

„Nu ne aşteptăm ca activitatea economică să crească în urma programului de Brexit propus de guvern. Estimăm că pe termen lung economia va fi cu 3,5% mai mică cu acest acord, în comparaţie cu nivelul la care ar ajunge economia dacă Marea Britanie ar rămâne în UE”, notează NIESR, citat de Ziarul Financiar.

NIESR estimează o creştere economică de sub 1,5% în 2019 şi 2020, plecând de la premisa că incertitudinea cronică se va păstra dar termenii acordului cu UE vor rămâne neschimbaţi. Totuşi, think-tank-ul atrage atenţia că predicţia se supune „unei incertitudini semnificative”.

Aceştia atrag atenţia că riscurile economice previzionate anterior se menţin parţial, deoarece prediţiile anterioare erau realizate în baza unei situaţii de Brexit fără acord.

NIESR estimează acum că există o şansă de 15% ca PIB-ul Marii Britanii să fie pe o pantă descendentă în 2020, „reflectând şi riscurile unei încetiniri mai severe la nivel global”.

Institutul notează că economia Marii Britanii este cu 2,5% mai redusă în prezent decât ar fi putut fi, ca rezultat al votului pentru Brexit din 2016.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: