image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Deputații rămași în PD se simt confortabil sub protecția noului stăpân Igor Dodon” // Experți

Prin plecarea celor șase deputați în frunte cu Andrian Candu din PD asistăm la o bătălie pentru eventualele voturi ale PD pentru scrutinul prezidențial care urmează să aibă loc în acest an. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu, care amintește că PD a jucat un rol decisiv în scrutinul precedent, când a declarat că o susține pe Maia Sandu, dar de fapt a acționat invers și l-a susținut pe Igor Dodon.

Acum, într-un fel, se repetă situația din 2016, crede Victor Ciobanu. Plecarea acestui grup, care probabil mai este controlat de Plahotniuc, era previzibilă, dar s-a produs oarecum prea devreme, deoarece până la alegeri mai este timp, observă comentatorul.

„Cât privește grupul de deputați care au rămas, ei se simt confortabil sub protecția unui nou stăpân deja, Igor Dodon, care probabil le garantează că nu vor fi urmăriți în dosarele care eventual ar putea fi deschise dacă alegeau cealaltă tabără. Probabil aceștia colaborează inclusiv la reproducerea acelor scheme economice care erau pe vremea lui Plahotniuc și mulți din cei care erau implicați acum colaborează cu Dodon și continuă nestingheriți acele afaceri obscure de furt din banul public și se simt confortabil acolo”, a declarat Victor Ciobanu, pentru Jurnal.md.

Analistul mai crede că desprinderea grupului Candu ar putea fi un prim-pas de scindare a PD și că mai aproape de alegeri am putea asista și la alte acțiuni de acest gen.

„Deocamdată nu știm cine ce are de câștigat. Gruparea lui Candu în retorică se declară proeuropeană, dar în realitate am văzut cum au acționat în perioada de guvernare a PD, când atât Adrian Candu, cât și Sergiu Sârbu au avut funcții cheie și au avut toate instrumentele la îndemână pentru a demonstra că sunt proeuropeni, dar din păcate au adus doar prejudicii parcursului european al RM”, a conchis Ciobanu.

Și comentatorul politic Ion Tăbârță susține că plecarea celor șase deputați din PD era previzibilă, deoarece în ultimul timp se vorbea mult despre scindările din interiorul partidului.

Comentatorul consideră că cei șase deputați au făcut această mișcare spre dreapta eșichierului politic, opunându-se astfel politicii lui Dodon care, așa cum observăm în ultimele luni, tinde să instituie un control cât mai mare asupra puterii.

„A doua grupare, cei care au rămas și care la momentul actual este mai numeroasă, o reprezintă oportuniștii politici, care cel mai probabil au făcut alegerea să rămână pentru a-și păstra beneficiile pe care le aduce puterea, pentru a-și păstra interesele economice pe care le-au obținut în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. Aceștia vor încerca să le păstreze și în perioada guvernării PSRM, sub conducerea lui Dodon. Optând pentru această stabilitate, ei nu reies din criterii ideologice, geopolitice, dar doresc să-și păstreze interesele și beneficiile personale pe care le-au acumulat”, a spus Tăbârță.

El mai adaugă că rămâne de văzut cum vor proceda cei șase deputați în frunte cu Candu, vor rămâne un grup izolat, care ar putea cunoaște soarta grupului lui Mark Tkaciuk, care s-a desprins cândva de PCRM, ori vor merge pe formula de a crea un partid de alternativă, formând o contrapondere și în teritoriu, unde ar putea fi urmați de anumite organizații teritoriale ale PD.

„Sunt sigur că în teritoriu sunt foarte mulți activiști ai PD care nici pe departe nu sunt încântați de această coabitare economică avantajoasă a unor membri din fracțiunea parlamentară a PD cu PSRM, aceștia fiind adepți ai parcursului european al RM”, a mai spus comentatorul politic.

„Cert e că PSRM împreună cu deputații PD vor avea de acum încolo o majoritate parlamentară, lucru râvnit de Dodon. Fără deputații PD, socialiștii nu aveau această majoritate. Cât privește PD, ei pot să-și piardă identitatea, care și așa era oarecum șubredă și nu prea era clară poziția lor”, a mai spus Ion Tăbârță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: