image
Sursa foto: gandul.info

„Guvernul corupților prezidează Consiliul UE”: Cel mai mare ziar elveţian publică un articol critic la adresa României

Continuă seria de articole critice în presa europeană privind România, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare ziar din Elveţia, scrie că România preia conducerea Europei într-un moment în care este măcinată de lupte interne de putere, iar statul de drept este ameninţat şi sabotat din cauza intereselor grupului de corupţi aflat la putere.

Publicaţia mai notează că la finalul lui 2018, conflictul a escaladat între preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă pe fondul rezultatului bilanţului unei guvernări extrem de proaste, care face din România noul copil problemă al Uniunii Europene.

Jurnaliştii vorbesc şi despre desele schimbări de miniştri şi premieri din ultimii doi ani, punându-le pe seama lui Liviu Dragnea care conduce cu o mână de fier ceea ce a dus la lupte de putere în interiorul PSD.

Ziarul notează şi faptul că Dragnea, care se află în spatele la tot ce se întâmplă la vârful politicii, nu poate deţine funcţia publică din cauza unei condamnări definitive primite în instanţă, cât şi că problemele sale penale au făcut ca el să fie promotorul controversatelor modificări aduse legilor Justiției și Codurilor penale, al căror pretext invocat este eficientizarea sistemului judiciar. În realitate însă, aceste modificări duc la slăbirea celei de a treia puteri din stat, la împiedicarea urmăririi penale și, în special, la blocarea luptei anticorupție și la subordonarea politică a justiției.

Publicația mai arată că populația, mai ales cercurile educate din mediul urban, este foarte nemulțumită de guvernare, din cauză că în domenii de importanță majoră, precum infrastructura sau educația, nu se întâmplă nimic, scrie B1.ro. În România au avut loc cele mai mari proteste de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. În august 2018 zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în București, dar nici astăzi nu s-a clarificat cum de s-a ajuns la violențe între forțele de ordine și protestari.

Jurnaliştii amintesc şi de ultimul raport MCV publicat de Comisia Europeană care arată pașii înapoi pe care-i face România în ceea ce privește combaterea corupției, cu riscul de a șterge progresele făcute în ultimul deceniu, iar acest lucru a făcut ca Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans să fie văzuți de guvernul de la București drept dușmanii de la Bruxelles.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: