image
Sursa foto: npr.org

Fost cancelar german, numit în conducerea Gazprom; Îl înlocuiește pe ginerele fostului președinte kazah

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a fost numit în consiliul director al gigantului rus Gazprom, a anunţat vineri compania de gaz deţinută de statul rus. Gerhard Schroeder îl va înlocui pe Timur Kulibaev, ginerele fostului preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Timur Kulibaev a fost înlăturat din funcţia de la Gazprom în urma revoltei violente din ianuarie din Kazahstan. De altfel, în Kazahstan, alți doi gineri ai fostului președinte autoritar al țării au fost demiși din funcțiile pe care le dețineau la două importante companii energetice naționale, semn al luptelor pentru putere din această fostă republică sovietică.

Gerhard Schroeder, care a fost cancelar în perioada 1998-2005, este social-democrat - partidul (SPD) care acum a dat din nou cancelarul Germaniei. Relația sa de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin este binecunoscută, iar legăturile sale cu Rusia sunt deseori motiv de controversă, inclusiv în cadrul propriului partid, care acum, după „era” Merkel, se află la conducerea unei noi coaliţii de guvernare, notează agenția germană dpa, citată de Agerpres.

Numirea lui Schroeder în consiliul de conducere al Gazprom urmează a fi oficializată la adunarea generală anuală din 30 iunie, precizează comunicatul Gazprom.

Fostul cancelar german, în vârstă de 77 de ani, are deja o serie de poziţii înalte în companii ruseşti. Astfel, el este și preşedintele consiliului director al companiei energetice de stat Rosneft. Este, de asemenea, preşedintele comitetului acţionarilor de la Nord Stream AG şi preşedintele board-ului de directori de la Nord Stream 2 AG.

Ambele gazoducte conectează Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Criticii Rusiei, în special SUA, au spus că gazoductul Nord Stream 2, care nu este încă funcțional, ar putea fi folosit ca pârghie împotriva Moscovei, dacă aceasta decide o invazie militară în Ucraina.

Cererile Ucrainei pentru livrări de arme din partea susţinătorilor săi occidentali în contextul tensiunilor de la graniţa sa cu Rusia au fost descrise de Schroeder drept ameninţări, reamintește dpa. El a dat de asemenea vina pe NATO pentru desfăşurările de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: