image
Sursa foto: nlu.edu.ua

Ambasadorul Elveției, la Chișinău: „Împărtășim îngrijorările observatorilor internaționali privind încălcările la alegeri”

Ambasadorul Elveției pentru Ucraina și Republica Moldova, cu reședința la Kiev, Guillaume Scheurer, care se află într-o vizită oficială la Chișinău de două zile, a vorbit despre îngrijorările privind încălcările constatate de observatorii internaționali la alegerile parlamentare din 24 februarie.

În cadrul întrevederilor cu ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, cu președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, cu reprezentanți ai forțelor politice și membri ai comunității diplomatice, Guillaume Scheurer a declarat că „Elveția ia notă de concluziile preliminare ale OSCE/ODIHR cu privire la alegerile parlamentare din 24 februarie, și anume caracterul competitiv și respectarea, în general, a drepturilor fundamentale. De asemenea, Elveția împărtășește îngrijorările observatorilor internaționali referitor la încălcări și îndeamnă autoritățile de la Chișinău să analizeze situația pentru a consolida procesul democratic în Moldova și pentru a spori încrederea în instituțiile statului.”

„Elveția încurajează Republica Moldova să urmeze recomandările concrete ale ODIHR din raportul preliminar, precum și alte recomandări internaționale, cum ar fi cele ale Comisiei de la Veneția de pe lângă Consiliul Europei. Elveția reiterează angajamentul său pentru realizarea programului de cooperare și dezvoltare cu Republica Moldova și dorința de a intensifica cooperarea în vederea unor reforme semnificative. De asemenea, speră la constituirea unui nou guvern care să servească interesele oamenilor și care se va strădui să îmbunătățească nivelul de trai și să asigure prosperitatea tuturor cetățenilor”, se spune într-o declarație de presă.

De menționat că Elveția este unul dintre principalii donatori de granturi ai țării noastre, începând cu anii 2000. În prezent, Elveția este cel mai mare donator bilateral în domeniile ocrotirii sănătății și culturii din Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: