„Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele”, a precizat Svetlana Bolocan, șeful Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, citată de Moldpres.

Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene.

În acest context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propune sădirea plantelor decorative multianuale.

Conform informațiilor prezentate de autoritățile locale, în fiecare an de pe teritoriul Cimitirului “Sfântul Lazăr” din Chișinău se colectează circa 700 de tone de gunoi, iar 80% din deșeuri sunt florile și decorațiunile artificiale.