image
Sursa foto: Jurnal.md

Banca Mondială, noi prognoze pentru RM: Sărăcia e destul de mare; Cheltuielile sociale, printre cele mai mici din regiune

Republica Moldova va înregistra oreștere economică de 3,6 la sută în 2020 și 3,8 la sută în 2021, pe măsura consolidării creșterii principalilor parteneri comerciali, estimează Banca Mondială. Potrivit instituției internaționale, prognoza presupune progrese continue în raport cu agenda de reforme, inclusiv atenuarea presiunilor fiscale.

Conform Actualizării economice din toamnă, publicată de Banca Mondială, perspectivele economice ale țării rămân pozitive, dar riscurile sunt în creștere. Politicile fiscale și financiare prudente sunt esențiale pentru a proteja sustenabilitatea macroeconomică, în timp ce productivitatea redusă și reforma judiciară necesită eforturi imediate.

„Moldova are nevoie de o creștere sustenabilă pentru crearea locurilor de muncă și eliminarea sărăciei pentru cât mai mulți oameni. Ținând cont de dependența sporită a Moldovei de țările UE pentru comerț și remiteri, totuși, o încetinire economică suplimentară în UE poate afecta exporturile Moldovei, iar incertitudinea politică continuă poate submina perspectivele macroeconomice pozitive și sustenabilitatea fiscală”, a declarat Anna Akhalkatsi, managerul de țară pentru Moldova al Bîncii Mondiale.

Potrivit experților, în pofida instabilității politice sporite, economia RM a crescut cu 5,2 la sută în prima jumătate a anului 2019, determinată de creșterea puternică a consumului, susținută de creșterea de două cifre a salariilor și pensiilor, suplimentar investițiilor publice sporite. Performanța exporturilor a fost slabă în primele șase luni ale anului.

Totodată, Banca Mondială apreciază că cheltuielile pentru asistență socială în Moldova sunt printre cele mai mici din regiune.

„Sărăcia în Moldova este destul de mare, în special în rândul grupurilor vulnerabile, de exemplu familiile cu mulți copii și familiile monoparentale. Mai mult ca atât, asistența socială continuă să fie dominată de prestații categoriale, iar principalul program anti-sărăcie Ajutor Social este în declin”, se mai arată în Actualizările economice din toamnă, publicate de Banca Mondială.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: