image
Sursa foto: gagauzinfo.md

Irina Vlah a fost învestită în funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri // VIDEO

Başcanul reales al Unităţii Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri, Irina Vlah, a fost învestită în funcţie, în seara zilei de vineri, 19 iulie. Ceremonia a avut loc în cadrul unei şedinţe extraordinare a Adunării Populare a autonomiei, după ce preşedintele Curţii de Apel Comrat, Dmitri Fujenco, a dat citire deciziei de aprobare în funcţia de guvernator al regiunii în urma alegerilor din 30 iunie curent.

Festivitatea de inaugurare a başcanului s-a desfăşurat pentru a doua oară în aer liber, în centrul oraşului Comrat.

La ceremonia au fost prezenți și Igor Dodon, Maia Sandu și Zinaida Greceanâi.

După ce a depus jurământul, Irina Vlah s-a adresat cu un discurs oaspeţilor şi locuitorilor autonomiei. Başcanul a dat asigurări că se va ghida în exclusivitate de Constituţia Republicii Moldova şi Legea privind statutul special al UTA Gagauz-Yeri. „Voi fi başcanul tuturor locuitorilor autonomiei, fără a face vreo deosebire etnică sau partinică. Promit să fiu un garant al păcii şi stabilităţii în regiune, pledând pentru o societate prosperă şi consolidată”, a menţionat Irina Vlah în alocuţiunea sa.

Totodată, Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti. „Avem spre ce tinde, avem prieteni adevăraţi - Turcia şi Rusia care mereu ne-au susţinut, avem parteneri în Uniunea Europeană, în mai multe state ale lumii, şi împreună putem face foarte multe. Iar pentru asta trebuie să se întoarcă acasă toţi cei care au fost nevoiţi să părăsească ţara. Astăzi, anunţ oficial drept o prioritate principală a mea campania de reîntoarcere acasă a cetăţenilor din diasporă. Vom întoarce viaţa în satele noastre”, a punctat başcanul, citată de moldpres.md.

Prim-ministrul Maia Sandu a relevat că va oferi başcanului şi regiunii toată susţinerea necesară pentru dezvoltarea autonomiei găgăuze în cadrul Republicii Moldova – stat funcţional, corect, bazat pe principii de drept.

Ceremonia de învestire în funcţie a başcanului Irina Vlah a culminat cu un concert, susţinut de artişti locali, din ţară, precum şi cu participarea reputatei artiste Sofia Rotaru.

Irina Vlah a câştigat detaşat, din primul tur, alegerile başcanului din 30 iunie, obţinând 91,93% din voturi. S-a născut la 26 februarie 1974, în Comrat. Are studii juridice. Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la prima ședință a noului parlament întrunit, Irina Vlah a anunțat ca părăsește Partidul Comuniștilor, rămânând deputat independent.

Din 15 aprilie 2015, a deținut funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Ea este prima femeie care a ajuns în această funcție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: