image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția Guvernului la dezvăluirile Facebook privind funcționarii-troli: „Nu verificăm conturile angajaților”

„Din bugetul de stat sunt achitați peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi”. Astfel a comentat Guvernul RM comunicatul de presă al Facebook, privind implicarea angajaților Guvernului în acțiuni coordonate de răspândire a fotografiilor manipulatorii și a fake news, de pe pagini și conturi false.

„Salutăm orice inițiativă de luptă cu fenomenul Fakenews, specific atât în spațiul occidental, dar cu precădere în zona Europei de Est. Pentru Moldova acesta se manifestă prin site-uri de propagandă, conturi false de Facebook, Odnoklassniki și alte rețele sociale, dar și prin știri false transmise de posturile de radio sau TV.

În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt achitați peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. Mai mult, aceștia au diverse opțiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul FakeNews și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor.

De aceea, în scopul combaterii fenomenului de FakeNews vom solicita informații suplimentare de la compania Facebook”, este declarația emisă de Guvern, la câteva ore după solicitarea unei reacții.

Reacția Guvernului vine după ce Facebook a emis un comunicat oficial privind blocarea, la începutul acestei săptămâni, a 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și opt conturi Instagram pentru comportament neadecvat coordonat care vizează persoane din Republica Moldova. Într-un comunicat oficial de presă, Facebook spune că o parte dintre aceste activități duc la angajați ai Guvernului RM.

„Această activitate a apărut în Moldova și a folosit o combinație de conturi false și unele conturi autentice pentru a induce în eroare alți internauți despre cine erau și despre ce făceau. Administratorii de pagini și deținătorii de conturi postau, de obicei, despre știrile și problemele politice locale. De asemenea, distribuiau fotografii manipulatorii, narațiuni divizate și satiră, imitând pagina unei organizații locale și îndemnând alte pagini să răspândească știri false. Deși oamenii din spatele acestor activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de angajații guvernului moldovean”, se spune în comunicatul semnat de Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate digitală a companiei Facebook.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: