image
Sursa foto: privesc.eu

Slusari, dezvăluiri despre jaful bancar: Cum BEM, BS și Unibank au risipit, în 20 de zile, garanția BNM menită să le salveze

În anul 2014, imediat după acordarea primei garanții de stat celor trei bănci cu probleme - BEM, BS și Unibank - în sumă de 9,5 miliarde de lei, acestea au oferit credite într-o veselie, timp de trei săptămâni. Asta în situația în care garanția a fost oferită sub pretextul că băncile nu mai au lichidități și că sunt la un pas de pieire. În următoarele 20 de zile însă, cele trei bănci care, potrivit autorităților, nu mai aveau un sfanț în vistierie, au oferit credite în sumă de peste 25 de miliarde de lei.

Dezvăluirile au fost făcute de Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar.

Potrivit lui Slusari, informația este confirmată de documente desecretizate, puse la dispoziția Comisiei de anchetă de către Banca Națională. Mai exact, este vorba despre procesul-verbal al ședinței Comitetului Național de Stabilitate Financiară din 7 noiembrie, la care au participat Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu, Anatol Arapu.

„La această ședință, în mod secret (documentul a fost desecretizat), a fost luată decizia privind alocarea garanției de 9,5 miliarde de lei. BNM a venit cu planul de contingență, cu lacrimi, că vai, totul se pierde, băncile mor și garanțiile trebuie acordate repede, că urmează o catastrofă. Și NICIUN CUVÂNT despre controlarea acestui proces, a ceea ce se întâmplă în aceste bănci, situația la zi, că trebuie administrare specială - nimic. După asta a urmat hotărârea guvernului 938, a urmat: Arapu a semnat garanția, Candu spunea că sunt filtre, Leancă, simplu prim-ministru, doar a pus simpla semnătură, Drăguțanu spunea că totul e pierdut dacă nu acordăm această garanție de stat. Pe 27 noiembrie, peste 20 de zile, zi în care CSJ a luat decizia foarte suspectă de anulare a emisiei suplimentare din 2013, în aceeași zi a fost introdusă administrare specială”, a explicat Slusari, în cadrul unui briefing.

Cea mai interesantă întrebare, spune Slusari, este ce s-a întâmplat în aceste 20 de zile la acele trei bănci care, din spusele lui Candu și Drăguțanu, erau pe brânci.

„Acest document încă este oficial secret. Acesta arată istoria creditelor acordate în perioada 7-27 noiembrie. Cele trei bănci în care n-ar fi trebui să rămână niciun bănuț pentru că „erau pe brânci” au acordat credite de peste 25,5 miliarde de lei și asta doar persoanelor juridice, că cele acordate persoanelor fizice nu le-am calculat. La 3 săptămâni după ce s-a luat decizia că aceste 3 bănci n-au lichidități, din BEM, BS și Unibank au plecat, au fost sustrase, sub formă de credite, 25 miliarde de lei!”, a punctat Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: