image
Sursa foto: privesc.eu

Blocul ACUM, sesizare către comunitatea internațională privind provocările tot mai agresive din partea regimului // DOC

Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS sesizează organele de drept în legătură cu „inițierea unei campanii de intimidare și persecutare a noastră și a concurenților electorali din partea ACUM în circumscripțiile electorale uninominale, acțiuni ce sunt direct încurajate, susținute și provocate de exponenții Partidului Democrat, a căror activitate este supravegheată și excesiv tolerată de organele de poliție”.

În sesizare se vorbește despre ultimele două cazuri de acest gen, care s-au produs pe 18 februarie, la întâlnirea cu alegătorii din comuna Băcioi, și pe 19 februarie curent, la întâlnirea cu alegătorii din orașul Codru.

„La aceste evenimente electorale autorizate au fost prezente persoane violente, aflate în stare de ebrietate alcoolică și/sau narcotică, care au intimidat persoanele participante, au agresat verbal și fizic exponenții Blocului ACUM, au săvârșit acțiuni de tulburare a ordinii publice, manifestate prin cinism și obrăznicie extreme. Acest contingent bine pregătit de interlopi, bine coordonat și pregătit pentru intimidarea oamenilor, a încercat să transforme întâlnirea pe care Andrei Năstase, Maria Ciobanu și Domnica Manole au avut-o cu alegătorii din Băcioi într-un moment violent, reprobabil, extrem de periculos. Totul a culminat, cu maximă relevanță pentru misiunea commando-ului lui Plahotniuc, cu momentul în care unul dintre membri echipei de bătăuși ai lui Plahotniuc a decis să-l atace fizic pe Andrei Năstase”, se spune în document.

Mai mult, potrivit reprezentanților ACUM, polițiștii prezenți la eveniment doar au mimat intervenția, iar provocatorii nici nu a fost evacuați. „S-a creat impresia că polițiștii prezenți au acționat pentru a proteja agresorii și a le asigura acestora posibilitatea ca să execute activitățile de tulburare a ordinii publice și de periclitare a întâlnirii cu alegătorii”, se mai spune în sesizare.

În cadrul unei investigații realizate de postul JURNAL TV, s-a constatat că una dintre persoanele activ implicate este Sorin Dornea, ales local din Băcioi din partea Partidului Democrat și fost consilier al lui Constantin Țuțu. Alt bărbat care a dat buzna la întâlnirea dintre Andrei Năstase și locuitorii comunei Băcioi a spus că îl cheamă Ion, în realitate, este Radu Crețu. El apare în câteva fotografii de la o nuntă alături de șeful Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și deputatul PD Constantin Țuțu. Tot el poate fi văzut în câteva poze publicate pe pagina de Facebook a organizației din Băcioi a PD, la fel alături de Constantin Țuțu.

Același comportament s-a atestat și la întâlnirea din or. Codru.

„Plahotniuc, prin intermediul unor grupuri de interlopi, execută o influențare directă asupra exponenților Blocului ACUM, pentru a-i influența, intimida, agresa, precum și induce în rândul susținătorilor noștri, cât și a altor cetățeni, o stare de teroare și frică, menită să îi determine să nu voteze adevărata forță anti-oligarhică. Opoziția anti-oligarhică, pro-europeană este împiedicată să dispună de observatori în cadrul alegerilor. După ce refuză să fie mituiți, corupți și înregimentați, observatorii și reprezentanții Blocului ACUM pentru alegeri sunt terorizați, hărțuiți în așa fel, încât să renunțe la a mai participa la proces. Numai în Trușeni și Durlești (circumscripția nr.33), pe ultima sută de metri au renunțat la implicare majoritatea observatorilor. Același lucru se întâmplă în toate circumscripțiile din republică”, afirmă blocul ACUM.

„Aceste fraude cu caracter masiv, pun în pericol legitimitatea procesului electoral din 24 februarie, pentru că la secțiile de votare pur și simplu nu vor fi prezenți observatori din partea opoziției reale, în special din partea ACUM.Insistența cu care observatorii ACUM sunt presați să renunțe la monitorizarea alegerilor denotă clar intenția guvernării de a frauda alegerile nu doar prin utilizarea plenară a resurselor administrative, prin războiul mediatic, prin arestări nejustificate (cazul Gheorghe Petic), prin provocări tot mai agresive în cadrul întâlnirilor electorale etc., ci și în ziua alegerilor, la 24 februarie, prin diverse metode ilegale de fraudare a alegerilor”, se mai spune în sesizare.

În această situație, blocul ACUM face apel către observatorii internaționali și le solicită public să fie prezenți la toate întâlnirile blocului ACUM cu alegătorii. „Acest lucru ar facilita redactarea unor rapoarte complete și veridice despre modul în care Partidul Democrat, cel care conduce astăzi RM cu sinistra complicitate a Partidului Socialiștilor, condus de facto de Dodon, și a partidului condamnatului penal în primă instanță, Șor, obstrucționează democrația și mesagerii acesteia”, susține ACUM.

Opoziția proeuropeană mai face apel către Parlamentul European, către Comisia Europeană și către toate cancelariile din Europa, dar mai ales către Președinția Consiliului Uniunii Europene, reprezentată de România, să intervină cu fermitate și să formuleze puncte de vedere în sprijinul democrației, statului de drept, și a dreptului de a alege și a fi ales.

„Moldova trece din nou printr-o etapă extrem de importantă pentru suveranitatea ei, pentru libertatea cetățenilor săi și pentru securitatea regională a graniței estice a Uniunii Europene. Lipsa de reacție a instituțiilor cu obligații legale în asigurarea bunei desfășurări a campaniei electorale și a alegerilor este dovada faptului că actuala guvernare nu are de gând să permită transferul legitim și democratic al puterii către popor. Atacurile fizice, violența, intimidările, propaganda și dezinformarea continuă finanțată din banii furați de criminalii conduși de Plahotniuc din banii statului, din banii oamenilor, nu fac altceva decât să asigure păstrarea Moldovei în spațiul de influență al mafiei rusești și să genereze premisele potrivite pentru intrarea în ultima fază de dezintegrare, federalizare și asimilare a Moldovei. Nimic nu este întâmplător, iar eliminarea fizică a opoziției pro-europene este singura cale prin care Plahotniuc poate păstra controlul asupra sistemului oligarhic creat și „închinat” forțelor distructive din afara țării, celor care nu doresc un parcurs european democratic și transparent pentru Republica Moldova. Fraudarea votului din 24 februarie, asaltul inimaginabil pe care armatele de interlopi antrenați pentru acest scop în taberele de instrucție organizate din zona nistreană, echipajele terorii, deja formate și aflate în așteptare, vor face totul pentru a nu permite ca oamenii curajoși, drepți, cinstiți și determinați să-și ia Moldova înapoi”, conchide sesizarea ACUM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: