image
Sursa foto: Jurnal.md

Chirtoacă: „Condamn cu vehemență atacul furibund al Ambasadei Federației Ruse în RM, la adresa Ambasadei României”

Dorin Chirtoacă, liderul PL și candidatul Blocului electoral Unirea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, condamnă cu vehemență „atacul furibund și declarațiile nesăbuite” al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, la adresa Ambasadei României și ale ambasadorului Daniel Ioniță.

Dorin Chirtoacă cere convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și înmânarea către acesta a unei note de protest în legătură cu declarațiile inacceptabile făcute la adresa ambasadorului României.

„O provocare cinică cu scopul de a produce un scandal diplomatic, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale”, declară liberalul Dorin Chirtoacă.

Chirtoacă consideră că SIS-ul și Procuratura Generală au obligația sa rețină ofițerii serviciilor secrete ruse (Gudilin, Grak si alții), aflați la sediul PSRM, si sa-i expulzeze din Republica Moldova.

Liderul PL susține că, având în vedere comportamentul nediplomatic și colaborarea secretă dintre Igor Dodon si Oleg Vasnețov în favoarea Serviciului de Spionaj Extern al Federației Ruse declararea lui Oleg Vasnețov persona non-grata în Republica Moldova și expulzarea acestuia în Rusia.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat prin care spune că se arată „nedumerită de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism”.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat, la finele săptămânii trecute, la Cimitirul soldaților români din satul Mana că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, relatează IPN.

Noutăţile partenerilor

comentarii: