image
Sursa foto: eap-csf.eu

Forumul Societăţii Civile din cadrul Parteneriatului Estic salută rezoluția PE privind RM

Comitetul de Coordonare al Forumului Societăţii Civile în cadrul Parteneriatului Estic salută rezoluția Parlamentului European cu privire la anularea alegerilor din Republica Moldova. Totodată, comitetul

„Comitetul de coordonare al Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic mulțumește acelor membri ai Parlamentului European care, la 4 iulie 2018, au votat acțiunea Comisiei Europene împotriva autorităților din Moldova, ca urmare a abuzului lor flagrant a sistemului judiciar, prin decizia Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova de a invalida, fără motive întemeiate, alegerile recente pentru primarul municipiului Chișinău”, se spune într-o declarație.

Totodată, Comitetul director salută decizia UE de a suspenda asistența macrofinanciară și așteaptă cu interes decizia de suspendare a sprijinului bugetar, arătând astfel că respectarea statului de drept rămâne o piatră de temelie a programului „Deliverables” din 2020, aprobat de țările Parteneriatului estic și statele membre ale UE la summitul de la Bruxelles din 2017.

De asemenea, Comitetul de Coordonare regretă abținerea de la vot a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European cu privire la rezoluția despre Moldova.

Comitetul director invită grupurile politice din Parlamentul European să susțină valorile fundamentale ale UE și să nu permită afilierea politică și loialitatea partidelor să contravină acestor valori.

„Este datoria partidelor europene de a apăra valori europene, cum ar fi statul de drept și natura democratică a instituțiilor, atât în ​​țările Parteneriatului estic, cât și în UE. Partidele europene trebuie să pună pe primul loc interesele cetățenilor față de avantaje politice pe termen scurt. Îndemnăm grupurile politice europene să-și reconsidere afilierille și alianțele actuale, să respingă tendințele antidemocratice sau populiste și să se asigure că partidele lor naționale și naționale partenere respectă principiile fundamentale pe care se întemeiază UE”, se mai spune în declarație.

Precizăm că Parlamentul European a solicitat în rezoluția votată la 4 iulie sancțiuni financiare împotriva Moldovei, inclusiv suspendarea sprijinului bugetar și a asistenței macrofinanciare până când „autoritățile moldovenești [...] garantează funcționarea mecanismelor democratice", astfel încât rezultatele alegerilor să poată reflecta voința alegătorilor, iar statul de drept este respectat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: