image
Sursa foto: ipn.md

Scrisoare deschisă din penitenciar către ambasadori; Omul de afaceri Valentin Eșanu: „Sunt supus unor presiuni INUMANE”

Omul de afaceri Valentin Eșanu, directorul unei întreprinderi specializate în colectarea deşeurilor de metal uzat, care se află în detenție de un an și jumătate, a venit cu un apel către comunitatea diplomatică de a se implica și a cere autorităților din RM să asigure respectarea legislației în vigoare și a drepturilor și libertățile fundamentale ale omului. „Rog să înceteze intimidările și presiunile la care sunt supuși membrii familiei mele și mizez pe implicarea Domniilor voastre, deoarece ea exprimă realitatea unei persoane ajunse la capătul puterilor în urma luptei cu abuzurile comise cu scopuri străine justiției”, se spune în scrisoarea deschisă adresată ambasadorilor străini în RM.

În adresare, Valentin Eșanu vorbește despre protestele pe care le-a inițiat încă în 2014 în legătură cu tentativele de instaurare totală a monopolului pe piața metalelor feroase, menționând că anume după acele acțiuni publice a început persecutarea sa.

La scurt timp după acele proteste, pe 10 octombrie 2014 Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală în privința lui Eșanu pentru spălarea banilor săvîrșită în proporții deosebit de mari. Până în iunie 2017 cauza penală a fost suspendată, ca mai apoi să fie reluată, fiind incriminată și comiterea evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari. La 15 august2017, Eșanu a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru un an de zile. La expirarea termenului maximal de ținere în arest preventiv, prevăzut de legislația în vigoare, Vitalie Eșanu a fost eliberat, dar peste câteva minute iar a fost încătușat la ieșirea din Penitenciar, unde a fost înștiințat despre pornirea unei noi cauze penale în privința sa pentru „samavolnicie” și „tulburarea de posesie”, fiind plasat iarăși în arest preventiv. La 12 septembrie 2018, instanța a respins demersul procurorului de a prelungi măsura preventivă. Istoria s-a repetat însă. Peste două zile, 14 septembrie 2018, în momentul eliberării din arest preventiv, Vitalie Eșanu a fost din nou încarcerat și anunțat despre inițierea unei noi cauze penale, a 3 la număr cu aceeași învinuire – spălare de bani și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Omul de afaceri a fost din nou plasat în arest preventiv în Penitenciar nr.13, unde se află până în prezent.

Scopul pornirii cauzelor penale și menținerii în arest preventiv constă în intenția unor persoane de a mă elimina de pe piața metalelor din motivul neacceptării condițiilor de joc impuse, precum și a înțelegerilor de cartel, scopul urmărit fiind deposedarea de afacere, de terenurile pe care le dețin în proprietate, de metalul colectat și de utilajul corespunzător. Cauzele penale aflate pe rol sunt menținute „la control”, iar eu mă aflu în arest preventiv mai bine de 1 an și 5 luni și se urmărește condamnarea mea cu orice scop la un termen mare de închisoare. (...) Sunt amenințați cu răfuială foștii mei parteneri de afaceri pentru a-i obliga să depună declarații în defavoarea mea. Sunt amenințate rudele, familia, soția; sunt filați, sunt interceptate convorbirile telefonice, sunt deșurubate roțile, sparte geamurile la automobil”, spune Eșanu, în apelul său către comunitatea diplomatică.

Omul de afaceri mai afirmă că este deținut în condiții inumane în Penitenciar. „Se folosesc metode dictatoriale, pentru a îngenunchea omul. În cameră este sistată căldura, enegia electrică este deconectată regulat. Nu îmi este permis să am radio în cameră, fiindu-mi obstrucționat dreptul la informație. În mod abuziv, sunt ascunse în celulă lucruri interzise (ex. telefoane) când sunt escortat la ședințele de judecată. Sunt deja 4 luni consecutive în care nu am primit niciun colet. Plus la toate, nu am mâncat mâncare caldă de 5 luni. Sunt o persoană cu o stare de sănătate mai șubredă, iar starea mea se agravează pe zi ce trece. Solicitările mele zilnice privind acordarea asistenței medicale din partea unui medic-specialist sunt respinse neîntemeiat. Asupra mea a avut loc și o tentativă de omor. Sunt supus acestor presiuni inumane pentru nesupunere și pentru a ceda moral și psihic. Fac apel la comunitatea diplomatică pentru a Vă implica și a cere autorităților din RM să asigure respectarea legislației în vigoare și drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Trăim într-o societate democratică care impune respectarea anumitor reguli. Rog să înceteze intimidările și presiunile la care sunt supuși membrii familiei mele”, se mai spune în scrisoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: