image
Sursa foto: W Magazine

Beyonce, cap de afiş la concertul dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nelson Mandela

Mii de spectatori au participat duminică la un concert desfăşurat la Johannesburg pentru a-l omagia pe Nelson Mandela, eveniment care a avut-o cap de afiş pe Beyonce şi pe scena căruia au urcat numeroase alte vedete, relatează Reuters.

Evenimentul, care a marcat 100 de ani de la naşterea primului preşedinte de culoare din istoria Africii de Sud, a fost organizat de asociaţia Global Citizen în scopul promovării cauzelor susţinute de Mandela precum lupta împotriva sărăciei, inegalităţilor de gen şi a foametei, scrie Agerpres.

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Kim, una dintre personalităţile politice şi din lumea afacerilor care au participat la eveniment, a anunţat o investiţie de un miliard de dolari în sănătate şi educaţie pe teritoriul Africii în 2019.

Un grup de tinere scandau numele cântăreţei Beyonce, în timp ce aşteptau la o coadă lungă pentru a intra pe stadionul FNB din Johannesburg. Pe scena evenimentului au urcat, de asemenea, Jay-Z, Usher şi Ed Sheeran.

Mii de fani, unii dintre aceştia purtând tricouri şi tatuaje temporare cu Global Citizen, au aclamat, dansat şi au strigat la apariţia pe scenă a artiştilor favoriţi.

Mulţi dintre spectatori au primit bilete gratuite după ce au semnat petiţii şi au trimis mesaje prin intermediul Twitter către lideri mondiali, prin care le solicitau acestora să acţioneze în scopul îmbunătăţirii educaţiei, sanitaţiei, rezervelor de apă, sistemului de sănătate şi altor probleme.

Preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, a apărut prin intermediul unei înregistrări video şi şi-a luat angajamentul pentru suplimentarea bugetului educaţiei ţării sale la 30% din bugetul total.

Richard Branson a anunţat, tot prin intermediul unei înregistrări video, intenţia unei donaţii de 105 milioane de dolari din partea unor organizaţii precum UK Aid, Virgin Unite şi fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, pentru combaterea trahomului, o boală care poate provoca orbirea.

"Am crescut într-un cartier unde deseori copiii cădeau în latrină la şcoală sau acasă", a declarat pentru Reuters specialista IT, Lucia Cele. "Anunţul unor astfel de angajamente pentru îmbunătăţirea sanitaţiei este foarte încurajator pentru societatea noastră. Să sperăm că angajamentele lor nu se termină aici, în seara aceasta, pe acest stadion".

Directorul executiv Vodacom, Shameel Joosub, a promis, în timpul evenimentului, 36 de milioane de dolari pentru lupta împotriva violenţei de gen, îmbunătăţirea sanitaţiei în şcoli şi dobândirea de competenţe digitale.

Mandela a fost încarcerat timp de aproape trei decenii pentru lupta sa împotriva regimului apartheid. A fost eliberat în 1990 şi a condus Africa de Sud până la primele alegeri libere desfăşurate în 1994. A decedat la 5 decembrie 2013.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: