image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Chișinău: peste 4 mii de copii sunt în situație de risc

4379 de copii în situație de risc sunt la evidența Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului din municipiul Chișinău.

337 de copii au fost identificați prin fișa de sesizare a cazului suspect de violență, neglijare sau exploatare (întocmită la nivel intersectorial), iar ceilalți sunt asistați prin serviciile de prevenire a separării copilului de familie. Pe lângă copiii în situație de risc, mai sunt și 624 de copii separați de părinți: 453 se află în serviciul tutelă și curatelă, 124 sunt beneficiari ai centrelor de plasament, iar 47 sunt încadrați în serviciul de plasament familial. Datele au fost prezentate la Forumul municipal al Partenerilor în domeniul protecției drepturilor copilului, la care autoritățile au prezentat Planul de acțiuni pentru 2022-2025 privind implementarea Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului.

Municipalitatea alocă anual peste 800 de milioane de lei pentru domeniul social, inclusiv pentru protecția drepturilor copilului, dar acești bani nu sunt suficienți. Sergiu Oceretnîi, șeful Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, a menționat că documentul prezentat urmărește să prevină și să combată violența, exploatarea și traficul de copii în toate mediile, să combată excluziunea socială a grupurilor vulnerabile și să asigure dreptul la familie pentru fiecare copil.

Pentru implementarea Planului de acțiuni e nevoie de peste 100 de milioane de lei, transmite IPN. „Aceste cheltuieli urmează a fi finanțate în felul următor: 10 milioane 779 de mii lei – din bugetul municipal, 63 de milioane 120 de mii de lei – din bugetul de stat, 137 de mii de lei – din alte surse, adică parteneri care au dat curs invitației noastre. Surse neacoperite avem 35 de milioane 772 de mii de lei. Invităm toți partenerii activi ca să ne sprijine în valorificarea acestor obiective de realizare a Planului de acțiuni”, a chemat funcționarul.

Încurajând apelul autorităților, Ludmila Armașu-Canțâr, prorector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, a subliniat că „în educație nu sunt cheltuieli, sunt investiții”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: