image
Sursa foto: Reuters

Papa Francisc i-a binecuvântat pe cei pe care toată lumea obişnuieşte să îi urască - colectorii de taxe

Papa Francisc i-a încurajat luni pe oamenii pe care toată lumea obişnuieşte să-i urască - colectorii de taxe - şi le-a spus că, deşi nu vor câştiga vreodată un concurs de popularitate, rolul lor este vital pentru funcţionarea unei societăţi echitabile, informează Reuters.

„Munca voastră pare să nu fie apreciată...", a declarat suveranul pontif în faţa unei delegaţii de la Agenzia delle Entrate, Administraţia Fiscală din Italia, recunoscând totodată că impozitarea este adeseori percepută ca o activitate prin care „mâinile voastre ajung în buzunarele oamenilor".

Însă papa Francisc consideră că fiecare om trebuie să îşi plătească partea sa de taxe, mai ales cei bogaţi, pentru ca membrii cei mai vulnerabili ai societăţii "să nu fie striviţi de către cei mai puternici".

„În realitate, impozitarea este un semn al legalităţii şi al echităţii", a adăugat liderul de la Vatican.

El a lăudat onestitatea celor care îşi plătesc taxele, denunţând în acelaşi timp evaziunea fiscală şi economia subterană.

În Italia, unde un actor de comedie a rostit cândva o glumă spunând că evaziunea fiscală este cel mai popular sport din ţară după fotbal, o sumă estimată la circa 100 de miliarde de euro este pierdută în fiecare an de la bugetul naţional din cauza evaziunii fiscale, potrivit unor statistici recente.

Oficialii au estimat şi că economia subterană a Italiei - companii care operează fără contracte de muncă, fără să achite contribuţii sociale şi nici impozite şi taxe aferente - a fost estimată la 200 de miliarde de euro pe an, o sumă care reprezintă aproximativ 11% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

Papa Francisc le-a mai spus colectorilor de taxe că, deşi este foarte posibil să nu fie copleşiţi de afecţiunea semenilor lor pe Pământ, ei au un sfânt protector care le este dedicat în Rai. Suveranul pontif le-a reamintit că Sfântul Apostol Matei era "publican", colector de taxe în epoca Imperiului Roman, înainte de a decide să îl urmeze pe Iisus.

Noutăţile partenerilor

comentarii: