image
Sursa foto: ipn.md

Reprezentanți ai societății civile îndeamnă PSRM și Blocul ACUM să facă o coaliție, cu UE, SUA și Rusia în rol de mediatori

Reprezentanții societății civile îndeamnă repetat Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM Platforma DA și PAS să formeze o coaliție, cu UE, SUA și Rusia în calitate de mediatori ai acestor discuții și de garanți ai eventualelor înțelegeri la care ar ajunge formațiunile. Această alianță ar fi singura în măsură să pună capăt impasului politic, în care s-a pomenit Republica Moldova, dar și singura soluție în măsură să dea agenda Partidului Democrat peste cap, susțin reprezentanții societății civile.

„Apelul nostru este și către PSRM în mod special pentru că ei tărăgănează procesul. Ei nu au niciun temei și mă refer aici la programul electoral și acele promisiuni care le-au dat oamenilor, trebuie doar să-l respecte”, afirmă activistul civic Valeriu Pașa, expert WatchDog.MD.

„Acum mingea este în terenul socialiștilor. Anume Partidul Socialiștilor va decide care va fi scenariul de viitor al evoluării acestei situații - fie va face un cadou lui Plahotniuc sub formă de „12 prieteni ai lui Ocean” și îi va trimite în tabăra democraților, fie va face o coaliție deschisă sau ori coaliție neformală cu PD-ul, creând un guvern tehnocrat, fie va sta pe poziția actuală debitând diferite enormități de ordin ideologic care nu au nicio relevanță în contextul actual politic”, susține, la rândul său, analistul politic Victor Ciobanu.

Principalul impediment în formarea unei alianțe Blocul ACUM-PSRM este Igor Dodon, au mai spus activiștii.

„Cei din blocul ACUM și PSRM trebuie să convină asupra unui singur lucru - crearea cadrului pentru alegeri libere și corecte. Impedimentul de bază care este acum la PSRM este președintele Dodon care, în continuare a ales să nu facă în viața aceasta vreo acțiune politică curajoasă și măcar o dată în viață să nu mintă”, a declarat Valeriu Pașa.

„Pe noi ca cetățeni ai Republicii Moldova nu ne interesează această situație duplicitară în care se află acest președinte care vor fi pierderile lui într-o variantă sau alta, fie că îi va supăra pe ruși, fie că îl va supăra pe Plahotniuc. Pe noi ne interesează o rezolvare clară și concretă de la acești socialiști să articuleze foarte clar și eu cred că loc de negocieri este fie și pe un pachet minim. Dacă se ajunge la anticipate, atunci anularea mixtului”, a mai spus Victor Ciobanu.

Mai mult, în opinia reprezentanților societății civile, Blocul ACUM și PSRM trebuie să manifeste voință politică, să voteze adoptarea pachetului de legi privind dezoligarhizarea statului și să declanșeze alegeri anticipate, după sistemul electoral proporțional. Iar dacă aceste formațiuni politice nu pot ajunge la un consens, în joc ar putea intra Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia.

„Aceste trei părți ar putea media și după ce mediază aceste negocieri, eventual dacă părțile ajung la un compromis și la un acord în scris, atunci acești mediatori ar putea fi ca și garanți ale acestor înțelegeri, ca să dispară acest moment de neîncredere. Deci ei servesc ca o garanție între părțile care nu au încredere reciprocă. Acesta este un mecanism fezabil la care eu cred că trebuie de recurs pentru că altă variantă nu văd, ori facem jocul PD și al lui Plahotniuc și îl menținem în continuare la guvernare”, a punctat Victor Ciobanu.

Deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că formațiunea este gata să-și unească forțele cu acele partide, care sunt de acord cu inițiativele legislative ale Blocului ACUM. Conducerea PSRM nu a comentat, deocamdată, apelul activiștilor civici.

Anterior, președintele Igor Dodon a spus că niciun partid nu ar accepta invitația Blocului ACUM privind agenda sa antioligarhică. Totodată, Dodon a admis formarea unei coaliții dintre PD și PSRM, dar că în acest caz, partidele ar trebui să accepte un compromis.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: