image
Sursa foto: alamy.com

Tragedia de la Orhei: Copilul e în mormânt, suspectul a fugit, iar dosarul se plimbă de cinci ani prin instanțe

La 11 septembrie 2014, o fetiță de doi ani și jumătate a decedat fiind strivită de roțile mașinii vecinului în timp ce acesta încerca să iasă din curte. Timp de cinci ani în acest dosar s-au schimbat trei procurori de caz, judecători, dosarul s-a perindat prin diferite instanțe, iar între timp făptașul a fugit peste hotare.

Tatăl victimei, Victor Andrițchi, susține că procuratura din Orhei ar fi primit bani ca să claseze acest dosar.

Victor Andrițchi din Orhei se plânge că de cinci ani, de când și-a pierdut copilul, nu poate obține dreptate pentru acesta.

„În 2014, pe 11 septembrie, într-un accident, mi-a fost omorât copilul de doi ani şi jumătate. De atunci până în prezent nu s-a elucidat cazul, dosarul nu a ajuns până în instanță. S-au schimbat trei procurori de caz în acest dosar și trei anchetatori, și niciun rezultat. Au fost două hotărâri ale Curții de Apel, care mi-au dat câștig de cauză, care au susținut că dosarul trebuie să ajungă în judecată, dar nimic”, se plânge Victor Andrițchi.

Micuța a căzut sub roțile mașinii vecinului în timp ce acesta încerca să iasă din curte. Deși a fost dusă de urgență la spital, aceasta s-a stins din cauza traumelor pe care le-a suferit la cap. Imediat după incident, șoferului i s-a intentat dosar penal, fiind cercetat în stare de libertate. Acesta risca 7 ani de închisoare, însă, la puțin timp, a părăsit R. Moldova.

Procurorii de caz despre dosar

În cei cinci ani, în dosar s-au schimbat câțiva judecători, procurori de caz și anchetatori. Majoritatea dintre aceștia nu vor să vorbească. „Nu activez și nu vreau să comentez acest caz”, a declarat unul dintre foștii procurori de caz, Alexandru Macovei. Un alt procuror de caz, Vasile Oanță, a spus că în prezent dosarul se află la Procuratura Telenești și că el nu are deja nicio legătură cu acesta, dar ne-a oferit mai multe detalii în comparație cu colegii săi precedenți.

„Anterior, în legătură cu acest dosar a fost aplicată amnistia, deoarece tatăl n-ar fi avut pretenții că i s-ar fi plătit prejudiciul cauzat. Apoi amnistia a fost anulată de către Curtea de Apel, iar cazul a fost trimis la o nouă examinare. La ultima audiere a succesorului victimei, Andrițchi Victor a declarat că nu are încredere în Procuratura din Orhei și această cauză a fost expediată la Procuratura Generală. Deoarece Procuratura din Orhei s-a pronunţat de patru ori privind acest caz, Procuratura Generală a trimis cazul la Procuratura din raionul Telenești”, explică procurorul Oanță.

La rândul său, Victor Andrițchi neagă că i s-ar fi plătit vreun prejudiciu.

Andrițchi îl învinuiește pe procurorul-șef din Orhei că ar fi luat bani pentru a clasa dosarul

Tatăl victimei susține că vinovat de tergiversarea dosarului se face procurorul-șef, Sergiu Bodorin, din Orhei, care ar fi luat mită de la suspect.

„Fostului avocat al suspectului mi-a spus că: «pe acest caz s-a luat o sumă exorbitantă, 15.000 euro, degeaba luptați». Nu se poate ca, într-un stat bazat pe drept, unii oameni să ucidă şi să nu fie trași la răspundere. Eu până în prezent mă judec cu procurorii Procuraturii din Orhei, cu Sergiu Bodorin, procuror-șef, care este corupt până-n măduva oaselor, eu am argumente, date, ca să demonstrez că dumnealui pune piedici ca acest dosar să ajungă în judecată”, menționează Andrițchi.

Acesta mai spune că despre mutarea dosarului la Procuratura din Telenești a aflat din presă. Andrițchi este de părerea că acest lucru se face special ca el să cedeze.

Reprezentanta serviciului de presă al Procuraturii din Telenești nu a dorit să ofere informații referitor la acest caz, menționând că asemenea subiecte nu se discută la telefon. Noul procuror de la Telenești, căruia i s-a transmis cazul, Petru Zmuncilă, a declarat la telefon pentru Jurnal de Chișinău: „Avem de lucru, mai multe detalii nu vă pot oferi” și a închis.

Jurnaliștii au încercat să obțină o reacție de la procurorul-șef al Procuraturii Orhei, Sergiu Bodorin, privitor la învinuirile care i se aduc, că ar fi luat mită în acest dosar, însă nu au reușit. Luni, 8 iulie, secretara procurorului-șef a comunicat că acesta este într-o ședință, iar marți, 9 iulie, nu a mai răspuns nimeni la telefon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: